25 Ocak 2015 Pazar

Kanada’da Eğitim Görecek Öğrencilere Tavsiyeler

Bu yazının amacı yükse kokul ya da üniversite eğitimini Kanada’da yapacak olanlara akademik başarılarını arttıracak tavsiyeler vermek. Basit görülen bu tavsiyeler notları arttıracak ve sizi sınıfta daha başarılı yapacak öğütlerden oluşuyor. Bu tavsiyeleri takip etmek size bağlı.

Uluslararası öğrenci olarak tüm derslerinize girin. Profesörü çok göreceğiniz için onu daha iyi tanıyacaksınız ve öğretilen materyal hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız. Derste hazır bulunduğunuz için bir sonraki ders için istenen ödev veya testlere daha da hazırlıklı olursunuz.

Öğretmenler genelde sınav öncesi genel bir tekrar yaparlar ve bazı önemli konuları tekrar işlerler. Bu tekrarlar çalışmanız gereken konular üzerine düşmenize sebep olacak ve öğrenmenizi daha da ilerletecek.

Derslerde sürekli bulunmak profesörün ilgisini de çekecek. Bu istikrarlı derslere katılım oranı ile hem ders akışını hem de profesörün öğretim stilini daha iyi öğrenmenize olanak sağlayacak. Ayrıca yabancı öğrenci olarak profesörün hem ders anlatma hızına, hem İngilizce aksanına hem de stiline aşina olmanızı sağlayacak. Bazı derslerde derslere katılım için de ayrıca puan verilir. Derslere devamlı katılan öğrencilerin soru sorma veya referans bilgi istemesi daha rahat olmaktadır.

Hızınızı ayarlayın. Kanada’da akademik yıl kısadır. Akademik çalışmaları zamanından önce yapmanız gerekiyor ve buna da fazla vaktiniz yok. Profesör size ilk derste dersle ilgili özet bilgi verir (syllabus ya da course outline). Bu belgede sömestr döneminde derste işlenilecek konular, teslim edilecek ödevler ve sınavlar tarihleriyle belirtilir. Bir derste dönem sonuna çok fazla iş bırakmak diğer derslerinizde istenen ödevlerle karışacak ve size dönem sonuna doğru panik ve endişe bırakacak.

Derslerde not tutmak çok faydalıdır. Ders sonrasında notlar gözden geçirilir hatta mümkünse temize geçilir. Her bir ders için tarih ve konu başlıklı notlarınızı hazırlarken kendi yorum ve sorularınızı da ekleyin. Öğretmenin söylediği her şeyi yazamazsınız ve yazmamalısınız da. Dikkatinizi yazmaya ayırırsanız bu sefer dersi takip edemezsiniz. Önemli yerleri not alın. İngilizce dersi takip etmede biraz yavaş kalıyorsanız önlerde bir yerde oturmaya dikkat edin. Birkaç öğrenciden alacağınız notları kendinizinkiyle birleştirip temize geçin. Bazı öğrenciler derslerde dizüstü bilgisayar ile not almaya çalışır. Elle notun yerini hiçbir şey tutmaz. Bilgisayar veya ipad ile not almak hızınızı yavaşlatır. Zaten araştırmalar göstermiştir ki laptopla not alma sonuçları elle not almaya göre daha düşüktür.

Derste not almak dersi dinlemeye engel olmamalı. Üzerinde çalışmanız gerekeni yazın ve bu konuda profesörün örneklerini veya bilgilerini ekleyin. Böylelikle ertesi gün konuyu daha iyi hatırlayacaksınız. Profesör bir sunum yapıyor veya perdeye bir şey yansıtıyorsa bunun da notunu almak iyi fikirdir. Ders sonrasında notlarınızı gözden geçirin.

Ders öncesi öğretilecek materyali inceleyip derse hazırlık yaptıysanız, derste dersi dinlediyseniz ve ders sonrasında notlarınızı gözden geçirdiyseniz öğretilmeye çalışılan konuyu öğrenmek için en önemli üç fırsata da sahipsiniz demektir.

Akademik ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin. Başarılı olmak üzerinde fazlaca durmak ihtiyaçlarınız belirlemenizde ve bir şeyler yapmanızda size engel olacaktır. Kendinizi hazır hissetmiyorsanız hazırlık ya da ek kurs alabilirsiniz. Okulun yazım ve ödev hizmetlerinden ve kurslarından yararlanmayı deneyebilirsiniz. Özellikle İngillizce akademik deneme (essey) yazma konusunda önleminizi alın. Anlamadığınız ödev ya da materyal olduğunda profesörünüz ya da yardımcısı ile konuşun. Ders çalışmak için bir öğrenci partner (study partner) bulmaya çalışın. Bulduğunuz arkadaş ile hem bol bol İngilizce pratik yaparsınız hem de yazdığınız tüm yazıları ilk olarak ona kontrol ettirebilirsiniz.

Bedensel engeliniz varsa okulun engelli ofisiyle bağlantı kurun. Stres seviyeniz yükselirse okuldaki danışman ile görüşün. Finans ofisinde öğrenci borçları ya da hazır olan burslar hakkında bilgi alabilirsiniz. Okulunuzda mutlaka bir kariyer merkezi vardır. Mezuniyet sonrası iş ve kariyer olanakları hakkında bilgi alabilirsiniz. Medikal görevlilerde okullarda bulunmaktadır. Okul ücretlerine dahil olarak ihtiyacınız olduğunda medikal hizmetlerden faydalanın.

Çevre yapın. Sınıf arkadaşlarınızla arkadaşlık yapın. Arkadaşlarınız kaçırdığınız dersler için size destek olacaktır. Okuldaki arkadaşlarınız sizin yeni sosyal arkadaş ağınız ve gelecekteki çalışma arkadaşlarınız olabilir. Sınıf arkadaşlarınızla yetinmeyin okul bünyesindeki gönüllü etkinliklere ya da kulüplere katılarak hatta kampüste çalışarak arkadaşlık çevrenizi genişletin. Okulun size sağladığı tüm fırsatları kullanın. Öğrenci olmak hayatınız daha da zenginleştirecek ve bu tecrübeyi ömrünüzün sonuna kadar unutmayacaksınız öyleyse bu tecrübe neden güzel bir tecrübe olmasın?


Murat Kandemir, 25 Ocak 2015    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder