4 Şubat 2015 Çarşamba

Kanada Ekspres Giriş Sisteminde İlk Göçmenlik Davetiyeleri Dağıtıldı

1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren ekspres giriş (express entry) sisteminde ilk göçmenlik davetiyeleri (ITA) dağıtıldı. Ekspres giriş sisteminde oluşturulan nitelikli işgören havuzunda biriken adayların içinden 779 şanslı nitelikli göçmen adayına Kanada göçmenlik başvurusunu yapmaları için gerekli olan ITA’lar gönderildi.

31 Ocak günü yapılan çekilişte seçilen 779 nitelikli profesyonelin doğal ve uygulamaları bilimler, endüstriyel, elektrik ve inşaat işleri gibi sektörlerden seçildiği ve kişilerin ayrıca hem iş teklifi ya da eyalet aday sertifikasına sahip olduğu belirtildi.

Seçilen adaylar diğer adaylar gibi önce ekspres giriş sisteminde online olarak profil dolduran ve ön onay alarak havuza yerleşen adaylardan oluşuyor. Ayrıca seçilen 779 göçmen adayının en düşük puanı 886 seviyesinde. ITA alan adaylar 60 gün içinde göçmenlik başvurularını yapmak zorunda.

Ekspres giriş sisteminin havuzundan seçilen adaylar Kanada’nın en çok nitelikli işgücü eksikliği hissedilen sektörlerde çalışacak mesleklerden seçiliyor.

Havuzdan seçilen adayların dil, eğitim ve iş tecrübesi gibi faktörleri dikkate alınıyor. Her bir faktör adayın Kanada’ya ne kadar hızlı uyum sağlayacağını ve ekonomik olarak ne kadar başarılı olacağının birer göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Ön onay alarak havuza yerleştirilen adaylar aldıkları puanlara göre sıralandırılıyorlar. Bu sistemde yüksek puan alan adaylar çekiliş dönemlerinde göçmenlik başvurusu davetiyesi almaya hak kazanıyorlar.

Ekspres giriş sistemi havuzunda bulunmak ITA alma garantisi vermediği gibi göçmenlik başvurusu yapmaları için kendilerine davetiye gönderilen adaylar Kanada göçmenlik kanununun güvenlik ve sağlık gibi diğer kriterlerine uygun olmaları gerekiyor. 

Ekspres giriş sistemi sayesinde adaylar uygun oldukları Federal nitelikli eleman sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) veya Kanada tecrübe sınıfı (CEC) gibi federal programlardan birinden Kanada’ya göçmen olarak gitme şansı yakalayacaklar. Bunun yanı sıra eyalet adaylığı sertifikasına sahip olan ya da Kanadalı bir işverenden iş teklifi alan adaylarda ekspres giriş sisteminden göçmenlik şansını yakalayabilecekler.

Murat Kandemir, 4 Şubat 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder