28 Şubat 2015 Cumartesi

Kanada Federal Nitelikli Göçmenlik Programının İyileştirilmesi Gerekiyor

Yaklaşık bin kişi Ottawa’nın yeni kalifiye işçi programı kapsamında Kanada’ya kabul edildi. Eleştirmenlere göre kabul edilme şartı olan pozitif LMIA belgesi almak neredeyse imkansız.

Göçmen adaylarının yerleştirildiği havuzdan ilk çekilişte 779 kişi Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapması için davetiye kazandı. Çeşitli çevrelerden 1 Ocak 2015 itibariyle başlayan sistemin daha işler hale getirilmesi gerektiği ile ilgili yorumlar yapılyor.

Yeni ekspres giriş sisteminde Ocak ayında yapılan çekilişte kabul edilen kişi sayısı havuzdaki 3.000 olan toplam aday sayısının yüzde 26’sını oluşturuyor.

Kanada’nın yeni göçmen alım sisteminde (ekspres giriş) pozitif İş Gücü Pazarı Değerlendirme (LMIA) belgesi çok önem kazanıyor. Açık bir pozisyon için düzenlenecek bu belge ile Kanadalı işveren aradığı işçiyi Kanada’da bulamadığını gösteriyor. LMIA aynı zamanda yabancı işçinin mesleki becerilerinin işveren için ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor.

Aday havuzundayken göçmenlik daveti alan göçmen adaylarının LMIA ile birlikte aldığı en düşük puan 886 seviyesinde. Adaylar pozitif LMIA (600) ve eğitim, dil ve iş tecrübesi gibi şahsi özellikler (600) ile toplamda 1.200 puan alabiliyor. İşte eleştiriler tam da burada düğümleniyor. Artık aynı iş için çalıştırılacak Kanadalı işsiz bulunup bulunmadığı sıkı kontrol edildiği için pozitif LMIA almak çok zorlaştı.

İlk çekilişte göçmenlik başvurusu yapması için kabul edilen aday sayısına baktığımızda bunu da görebiliriz. LMIA almak zorlaştı. Sadece işçiler için değil artık işverenler için de çok karışık bir sistemle veriliyor. Service Canada LMIA’yı verirken çok cimri davranıyor.

Kanada’nın ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerden gelen bazı meslek erbabı kişilerin LMIA alması zorunluluğunun kaldırılması da isteniyor.

Yeni sistemle birlikte göçmenlik şansları iyice azalan Kanada’daki uluslararası öğrencileri de unutmamak lazım. Kanada’da bir okuldan mezun olan ve ellerinde mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) olan mezunlar, NAFTA uzmanları ve şirket içi transferler gibi bazı kişilere de benzer muafiyetin olması gerektiği vurgulanıyor.

Yeni sistem iki adımlı bir süreçten oluşuyor. Başvuran kişilerin ön onay alınarak bir havuza yerleştirilmesinden oluşan birinci aşama ve adaylara aldığı puanlara göre daimi ikamet başvurusu yapması için davetiye gönderilen ikinci aşama.

Tahminen 10.000 kişinin ekspres giriş sistemine başvurduğu ve sadece 3.000 kişinin ön onayı alıp havuza yerleştirildiği tahmin ediliyor.

Her ne kadar yeni sistem Kanada’daki iş ilanlarının yayınlandığı iş bankası (job bank) ile işverenleri bir araya getirmeyi amaçlasa da bu durumun istediği elemanı bulan ve ona iş teklifi yapan işverenler için pek kullanışlı değil. İşverenler aradığı işçileri önce Kanada’da arayacaklar. Kanadalılar arasında bulamadıkları zaman yabancı işçi getirmek için LMIA başvurusunda bulunabiliyorlar.

Kimi işe alacağını kararlaştıran bir işverenin sırf LMIA düzenlemek için job bank a iş ilanı verip orada belli bir süre beklemesi gerçekten gülünç. Bu durum istediği yabancı işçiyi bulmuş işverenlerin formalite icabı Kanada’da işçi arıyor gibi görünmelerine sebep oluyor ve işverenleri işçiler adına LMIA başvurusu yapmaktan alıkoyuyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander programın gidişatından şimdilik memnun.

Bakan Alexander göçmenlik için kabul edilen tüm adayların iş tekliflerinin olmasının ekspres giriş sisteminin iyi çalıştığını gösterdiğini düşünüyor. Göçmenlik başvurusu yapmaları için davet edilen adayların Kanada’ya ekonomik olarak daha hızlı şekilde adapte olacağı düşünülüyor.

Sisteme yapılan diğer bir eleştiri de şeffaf olmaması.

Kanada’da çalışanlar bile daimi ikamet başvurusu yapmaları için uygun olamazken çekilişlerde seçilen kişilerin ve sayının neye göre seçildiği de net değil. Sistemin daha az şeffaf olması sistemin adil olarak çalıştığının da sorgulanmasına sebep oluyor.

İkinci çekiliş 7 Şubatta yapıldı ve bu sefer en az 818 puan alan 779 kişiye göçmenlik davetiyesi gönderildi.

2015 yılında 15-25 arası çekiliş yapılması planlanıyor.

Murat Kandemir, 28 Şubat 2015   

1 yorum:

  1. Murat Bey merhaba,

    LMIA basvurusu icin her sekilde $1000 ucreti odemek gerekiyor mu yoksa gocmenlik-Express Entry icin yapilacak basvurularda ucret muafiyeti var mi acaba?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil