28 Şubat 2015 Cumartesi

Kanada İş Tecrübesi Ülkeye Yerleşmek İsteyen Uluslararası Öğrenciler İçin Artık Avantaj Değil

Kanada göçmenlik sisteminde olan tüm değişiklikleri an be an takip ediyor ve burada sizinle paylaşıyoruz. Son üç aydır Kanada’nın yeni göçmen alım sistemi olan ekspres giriş (expres entry) sistemini bolca konuştuk. 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmesinin ardından sistemin nasıl yürüdüğünü daha da yakından takip ediyor ve Kanada göçmenliğine etkilerini izliyoruz.

Bu yazıda yeni sistemi Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler açısından değerlendirmek istiyoruz. Kanada üniversitelerinde okuyan öğrenciler için Kanada göçmenlik hayali önceki kadar kolay değil artık.

Kanada’ya okumaya gelen binlerce uluslararası öğrenci için daimi göçmenlik biraz daha zorlaşıyor. Son yıllarda sürekli üzerinde konuştuğumuz ve bu yılın başında yürürlüğe giren yeni federal kurallarla göçmenlik başvurusu yapıldığında Kanada tecrübesi sahibi olmanın artık bir avantajı olmuyor.

Ülkede yaklaşık 300.000 uluslararası öğrenci Kanada yüksek okullarında, üniversitelerinde ya da diğer teknik kurumlarda ön lisans, lisans ve yüksek lisans eğitimi alıyorlar. Kanada’da yüksek eğitim almak daha sonra Kanada göçmenliği için bir fırsat oluyor ve birçok öğrenci eğitimlerinin ardından Kanada’ya yerleşme şansı buluyordu. Hatta Kanada bünyesinde eğitim almış ve bu sürede ülkeye alışmış bu nitelikli kişilerin ülkede kalması için elinden geleni yapmış önce 2008 yılında Kanada’da iş ve eğitim tecrübesi olanlara özel Kanada tecrübe sınıfı (CEC) göçmenlik programını başlatmış daha sonra mezun öğrencilere mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) verilmesini kolaylaştırmıştı.

Tabi bu durum Kanada’daki yüksek okullar ve üniversiteler tarafından oldukça iyi bir adım olarak karşılanmış ve eğitim kurumları pazarlama yaparken Kanada göçmenlik şansını bolca kullanmışlardı. Yabancı öğrencilerin değerlendirilmesi ve ülkeye göçmen olarak kazandırılması ülkenin daha fazla uluslararası öğrenci çekmesine sebep olmuştu.

Yeni kurallarla durum biraz daha eski haline dönmüş durumda. Kanada’da üniversite bitiren lisans dereceli mezunlar ekspres giriş sisteminde dünyadaki diğer yabancı işçiler ile aynı havuza yerleştirilecekler. Havuzda bekleyen adaylar Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) düzenli yaptığı çekilişlerde ülkeye kabul edilmeyi bekleyecekler. Eski sistemde uluslararası öğrenciler yabancı kalifiye işçilerle yarışmak durumunda değildi ve daha eğitim ve iş tecrübesi olması bakımından avantajlıydı.

Hükümet ekspres giriş sistemiyle daimi göçmenlik başvuru süreçlerinin daha kısa zamanda sonuçlandırılacağı ve işçilerle işverenler arasında bir köprü görevi yapacağı sözü vermişti.

Ekspres giriş sistemiyle havuza yerleştirilen adaylardan kabul edilenlere daimi göçmenlik başvurusu yapmaları için davetiye (ITA) gönderiliyor. Davetiyeyi alan göçmen adayı 60 gün içinde başvurusunu yapmak zorunda.

Davetiyeler belli bir puanlama sistemine göre yapılıyor. Pozitif bir LMIA (iş gücü pazarı etki değerlendirmesi belgesi) tek başına 600 puan değerinde. Bu belge sahibi olan birisinin Kanada’da işinin hazır olduğu anlamına geliyor. Aday yaş ve eğitimden 600 puan alabiliyor. Davetiye almak için 800 puan gerekli olmakta ve LMIA’sı olmayan uluslararası mezunların bu puan seviyesine ulaşması imkansız.

Uluslararası öğrencilerin daimi göçmenlik şansı eyalet aday programlarına (PNP) kalıyor dersek yanılmış olmayız. PNP programları Kanada eğitim ve iş tecrübesi olan uluslararası öğrencilere pozitif ayrımcılık yapıyor. Sadece Ontario’da 2.500 PNP pozisyonu uluslararası öğrenciler tarafından doldurulmuş. Tabi öğrenci sayısının çok olması talebi patlatıyor ve bu durumda çok kısıtlı olan PNP programları bu talebi karşılamakta yetersiz kalıyor.

Yeni mezun olan ve diğer şartları taşıyan öğrenciler 1 Ocak 2015’ten önce başvurularını yapmaya çalıştılar. CIC yaptığı bir açıklamayla uluslararası öğrenciler için açık yer olduğunu belirtti fakat daha sonra 20 Ekim 2014 itibariyle CEC programının maksimum 8.000 başvuru sayısına ulaşarak kapandığı açıklandı.

Genç işsizliğin arttığı ve Kanadalı öğrencilerin bile iş bulmakta zorlandığı Kanada’da yabancı öğrencilerin hazırdaki işleri aldığı konusunda şikayetlerde yükselmişti. Yabancı öğrencilerin daha az ücretle çalışmaya istekli olması Kanadalı işverenlerin özellikle onları tercih etmesine de yol açtığıda söyleniyor.

Sebebi ne olursa olsun Kanada’nın, ülkede okuyarak hem kültürüne ayak uydurmuş yeterli hem de eğitim ve iş tecrübesi kazanmış nitelikli mezunları sistemin dışında tutması çok radikal bir karar. CIC’yi bu karara iten motivasyonun haklı mı haksız mı olduğunu yakında göreceğiz.


Murat Kandemir, 28 Şubat 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder