6 Mart 2015 Cuma

Transit Polisi ve Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı İşbirliği Sona Erdi

Metro ve trenlerinde görev yapan transit polisi artık Kanada Sınır Güvenliği Teşkilatı (CBSA) ile işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.

Metro Vancouver transit polisi amirlerinden Anne Drennan bir gazeteye verdiği demecinde artık transit polisinin odak noktasının insanların kim ve nereden geldiklerinden ziyade herkes için ulaşılabilir taşıma hizmeti vermek olacağını açıkladı.

Drennan geçmişte olduğu gibi artık üzerinde gerekli kimlik belgesi olmayanları alıkoymayacaklarını, sistemde tutuklama emri bulunanlar hariç insanları CBSA’ya göndermeyeceklerini ifade etti.

Değişiklikler transit polis amiri Neil Dubord’un “Transportation Not Deportation” (Taşı-Sınır Dışı Etme) adlı sosyal haklar sivil vatandaş grubu ile buluşmalarının ardından kabul edildi.

İnsanlar Lucia Vega Jimenez’ın 2103 Aralık ayında trajik bir şekilde ölmesinin ardından çeşitli ortamlarda protestolarını arttırmaya başlamıştı.

Vega Jimenez ücret ödemediği için alıkonulmuş daha sonra da ülkeden sınır dışı edilmesi istenmişti.

Jimenez, hakkında verilen sınır edilme kararının ardından tutuklu bulunduğu YVR CBSA gözaltı merkezinde kendini asarak hayatına son vermişti.

Drennan, bu ölümlü olayın ardından transit polisine çalışma yöntemlerini değiştirme konusunda herhangi bir tavsiyede bulunulmadığını açıkladı.

Transit polisi ile CBSA arasındaki işbirliğinin sona erdirilmesi konusunda insanlar farklı düşünüyorlar.

Bazı göçmenlik ve ceza avukatları transit polisinin kararını memnuniyetle karşılıyorlar.

Transit polisinin ulaştırma ve seyahat ile ilgili konulara yoğunlaşmaları gerektiği ve göçmenlik veya diğer federal kanunların alanlarına karışmaması gerektiği belirtiliyor. İnsanlar transit polisinin asıl görevi konusunda aynı fikirdeler. Herkes için ulaşılabilir ve güvenli toplu taşıma hizmetinin verilmesini sağlamak.

Transit polisi taşıma ile ilgili kurallara yoğunlaşmalı ve görevi dışında olan insanların göçmenlik statüleriyle ilgilenmemeleri çağrısı yapılııyor.

İnsanların taşıma ücretini ödeyip ödemediklerini anlamanın daha basit yolları olmalı ve tüm yolcular sınır dışı edilme korkusu yaşamadan seyahat edebilmeli.  

Transit polisi Toronto, San Francisco ve Denver gibi şehirlerin kaçaklara karşı uygulamalarını örnek alıyor.


Murat Kandemir, 6 Mart 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder