18 Nisan 2015 Cumartesi

Kanada’ya Mülteciler İçin Sponsor Olmak

Özellikle Ortadoğu’da çeşitli ülkelerde yaşanan iç savaş ve çatışmalar sebebiyle yurtlarını terk eden ve özellikle Ürdün, Lübnan ve Türkiye gibi çevre ülkelere sığınan mültecilerin durumu öteden beri dünya kamuoyunu meşgul etmeye devam ediyor. Mültecileri bünyesine kabul eden ülkeler kendi olanaklarıyla geçici misafirlerinin durumlarıyla ilgilenmeye çalışsalar da yetersiz kaldıkları bariz ortadadır. Mülteciler bulundukları ülkelerde oldukça zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar ve kampları bırakıp şehir merkezlerine gidenler de hem ekonomik hem sosyal sıkıntılarla yeni yaşamlarına alışmaya çalışmaktalar.

Türkiye’deki mültecilerden bazıları insan kaçakçılarının tuzağında düşerek kendilerini Avrupa’ya atmak için tehlikeli bir yolculuğu göze almakta ve hepimizin de haberlerde takip ettiği üzere bunların çoğu ya denizde bot facialarında hayatlarını yitirmekte ya da büyük umutlarla gitmek istediği ülkelerden sınır dışı edilmektedirler.

Yıllardır burada her türlü Kanada göçmenlik konularında yazılar yazıyoruz. Son dört yıldır özellikle Türkiye’de yaşayan Iraklı ve Suriyeli mültecilerden Kanada’ya mülteci olarak gidebilme yolları hakkında sorulara muhatap kalıyoruz. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz fakat hem mülteci sayının büyüklüğü hem de durumu çok kritik mültecilerin başka ülkelere yerleştirilmesi uygulamasının Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ofisi tarafından koordine edilmesi son olarak ta Kanada’nın sınırlı sayıda mülteciyi devlet sponsorluğunda alma taahhüdü bu fırsatın herkes için mümkün olmasını engelliyor.

Bu yazımda Kanada tarafından yürürlüğe konan Vize Ofis Referanslı Mülteci Programı’ndan (Blended Visa Office-Referred -BVOR) bahsetmek istiyorum. Bu program UNHCR ofisinin Kanada’da mültecilere sponsor olmak isteyen kişilerle koordineli yürütecekleri mülteci belirleme sistemi olarak tarif edilebilir.

BVOR’da amaç mültecileri Kanada’ya UNHCR ofisi, Kanada Hükümeti ve Sponsorluk Anlaşması Sahibi (SAH) özel sponsor kurumlar arasında oluşturulan üçlü bir girişimle getirmek.

Bu programlar ülkeye yerleştirilecek mülteciler Kanada Hükümeti Yerleştirme Destek Programı (Resettlement Assistance Program –RAP) ile altı ay maddi destek görecekler. Ayrıca özel sponsorlar da mültecilere altı ay maddi ve bir yıla yakın da hem sosyal hem de manevi destek gösterecekler. Yani mültecilere yapılacak bir yıllık maddi yardımın yarısını Kanada yarısını da STK’lar karşılayacak. Kanada’ya bu şekilde getirilen mülteciler eyalet sağlık hizmetlerinin yanında geçici federal sağlık programından da (IFH) bir sene yararlanacaklar.

Hükümetin amacı mültecilerle onları sponsor edebilecekleri bir araya getiren bu program sayesinde ülkeye yılda en az 1.000 mülteci yerleştirmek.

Bir kurum olarak BVOR programından yararlanarak bir mülteciye ya da ailesine sponsor olmak istiyorsanız SAH yetkisi olan bir kurum olmanız ya da SAH yetkisi ile mülteci sponsorluğu yapabilecek bir grup olmalısınız. Eğer sivil toplum kurumunuz SAH belgesine sahip değilse SAH belgesi almak için başvurabilirsiniz. SAH belgesi sahibi sivil toplum kuruluşlarını burada görebilirsiniz

Eğer sivil toplum kuruluşunuzun SAH belgesi yoksa ve başvurmak istiyorsanız hükümetin Apply SAH linkinden faydalanabilirsiniz. Program hakkında daha fazla detay için: http://www.cic.gc.ca/english/refugees/sponsor/vor.asp

Kanada devleti mültecilerin ülkeye sponsor edilmesi sürecinde elden geldiği kadar sivil toplumun da yer almasını istiyor. Sivil toplum kuruluşları bu trajedide ellerinden geleni yapmaya istekli olmalıdır. Kanada’daki tüm STK’lara mülteci sorununda taşın altına ellerini koymaları için çağrıda bulunuyorum.


Murat Kandemir, 18 Nisan 2015  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder