28 Nisan 2015 Salı

Kanada’ya Yerleşen Yeni Göçmenler Beklenmedik Maliyetlerle Karşı Karşıya

Vatanlarını terkedip aileleriyle birlikte Kanada’ya yerleşen yeni göçmenler yanlarında ortalama 47.000 dolar getiriyorlar.

Geçen haftalarda yayınlanan Bank of Montreal Bankası (BMO) araştırması son on yıl içinde Kanada’ya yerleşen 501 göçmenin katılımıyla hazırlandı. Göçmenlerin yerleştikleri yeni ülkede karşılaştıkları maddi zorlukları gün ışığına çıkarmayı amaçlayan raporda yeni gelenlerle ilgili ilginç bilgiler paylaşıldı.

Pollara tarafından yapılan anket 4-19 Şubat 2015 tarihleri arasında Kanada’ya son on yıl içinde göç etmiş 507 kişinin katılımıyla yapıldı.

Göçmenlerin Kanada’ya gelirken yanlarında getirdikleri paranın yarısını ülkeye yerleşmek için gerekli olan giderlere (kira, mobilya, araba vs.) harcadıklarını ortaya çıkaran BMO araştırmasına göre Kanada’ya göç eden yeni göçmenlerin beşte birisi yanında para getiremiyorlar.

Çok kısıtlı maddi imkanlarla ülkeye gelenleri ise beklenmedik masraflar bekliyor. Ülkelerinde çeşitli işlerde çalışan meslek sahipleri Kanada’da kendilerini iş ararken buluyor ve neredeyse her mahallede bulunan sosyal servis ofisleri ya da çeşitli organizasyonların yardımlarıyla çeşitli eğitimlerde buluyorlar. Kariyerlerinde iş bulmanın zorluğunu gören yeni göçmen adayları çeşitli dil ve kariyer kurslara kayıt oluyorlar.

Kanada’ya yeni yerleşen ve yanlarında toplu para getirmeyen aileler özellikle gıda ve sebze, meyve fiyatlarının ülkelerine göre daha pahalı olduklarını farkediyorlar. Mesela Türkiye’de satılan mallarda KDV dahilken Kanada’da rafta aldığınız malın fiyat etiketine yazar kasada verginin ayrıca eklendiğini görüyorsunuz. Bu da sizi alış veriş yaparken daha dikkatli davranmanızı gerektiriyor. Kasada sizden isetenen ürünün fiyatı için kasiyere “ama raftaki fiyatı farklı” falan demeyin.

Yanlarına belli bir miktar para getiremeyen yeni göçmenler ülkede istedikleri meslekte hemen iş bulamadıklarından dolayı hayatta kalmak için çeşitli işlerde çalışmak durumunda kalıyorlar. Ayrıca ülkede yeni oldukları için kolayca kredi kartı elde edemedikleri için mutfak alış verişleri cok sıkıntılı bir süreç olabiliyor.

Kiralanan bir ev için en az üç aylık depozit istenmesi herhalde en büyük zorluklardan birisi. Ulaşım için de ayrı bir bütçe ayırmak sözkonusu. Toronto merkezde yaşayan birisi Metropass toplu taşıma kartı ile otobüsler ve metro ile uygun sehayat edebilirken Halton ve Ontario gibi bölgelerde şehirlerde olduğu gibi bir toplu taşıma hizmetleri olmaması sebebiyle oldukça zorluk yaşayabilir ve bu durum onları bir araba edinmek zorunda bırakabilir. Tabi araba diyince araba ücreti dışında aylık ödenen kasko sigortasından bahsediyoruz. Yakıt ve bakım ücretlerinin dışında araç sigortaları oldukça yüksek. Hele birde ülkede yeniyseniz ödeyeceğiniz aylık sigorta bedeli maksimumdan olacaktır.

Herhalde burda söylemem gereken en önemli diğer gider kalemide çocuk bakım ücretleri olacaktır. 2 buçuk yaşından küçük bir çocuğun aylık bakım ücreti ortalama 2.000 dolarken ana okulu çocuğu için bu tutar aylık 1.500 dolar olarak beklenmelidir. Minimum yevmiye ödenen bir işin size aylık getirisinin ortalama 1.800 dolar olacağını hesaba katarsanız durumun ciddiyeti ortaya çıkacaktır. Devlet çocuk bakım yardımı almak için çok uzun bekleme süresinin olduğunu da söyleyeyim.

Tüm bunlara ek olarak yeni yerleştiğiniz ülkede ilk dönemi daha az sancılı atlatmak üzere devlet yardımı almak için sosyal hizmetlere de başvurabilirsiniz.


Murat Kandemir, 28 Nisan 2015 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder