1 Mart 2016 Salı

25.000 Suriyeli Mülteci Kanada’ya Yerleştirildi

Kanada başlattığı mülteci kabul insiyatifiyle ülkeye 25.000’den fazla Suriyeliyi yerleştirdi.

29 Şubat itibariyle ülkeye 25.000’den fazla Suriyelinin yerleştirildiği yine aynı tarihte Kanda Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) internet adresinde ilan edildi.  

Ekim 2015’te Kanada federal seçimlerinden büyük bir zaferle çıkan ve Kasım ayında oluşturduğu çoğunluk hükümeti ile Kanada’yı yönetmeye başlayan başbakan Justin Trudeau’nun liberal hükümeti, seçim vaatlerinden olan 25.000 Suriyeli mültecinin ülkeye yerleştirilme sözünü bu sene Şubat ayında yerine getirmiş oldu.

Yeni hükümet Şubat ayı itibariyle 25.000 mültecinin ülkeye yerleştirilmesi projesini başarıyla tamamladı. Yerleştirilen tüm mülteciler gerekli olan sağlık ve güvenlik taramalarından geçirildi.

29 Şubat’ta Toronto Pearson Uluslararası havalimanında ülkeye giren mültecileri karşılayan göçmenlik bakanı John McCallum basın mensuplarına yaptığı açıklamasında Kanada içinde ve dışında bu projeye emek veren herkese teşekkür etti. 25.000 mültecinin ülkeye yerleştirilmesinin birinci aşama olduğunu söyleyen bakan artık ikinci aşamaya geçtiklerini ve bu aşamada tüm mültecilere daimi kalacak yer ve iş bulma ve dil kursu desteğinin verileceğini ifade etti. 

Mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi sonrasındaki entegrasyon aşamasında tüm mültecilere içinde yaşadıkları topluma uyum sağlanması için gerekli olan destek verilecek. Mültecilere konut yardımı ve sonrasında dil eğitimi desteği sağlanacak. İş arayan mültecilere iş gücü pazarına giriş hakkında toplum desteği sağlanacak.  Mültecilerin çoğu kendilerine destek veren çeşitli mahallelere yerleştirildi.

Kanada bu muazzam mülteci yerleşimi projesini BMMYK, Uluslararası Göç Organizasyonu (IOM), gibi organizasyonların yanında diğer uluslararası kurum ve kuruluşlar, Lübnan, Ürdün ve Türk hükümetleri, özel sponsorlar ve Kanada’daki eyalet ve bölgesel hükümetlerle birlikte ortak işbirliği sayesinde yürüttü.

Kanada hükümetinin Suriyeli mülteci yerleştirilmesi projesi devam 2016 yılında devam edecek. Suriyeli mülteciler Kanada’ya hükümet destekli ve özel sponsor destekli mülteci programları sayesinde gidebiliyor.


Murat Kandemir, 1 Mart 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder