12 Mart 2016 Cumartesi

Kanada 2016 Yılında 305 000 Göçmen Almayı Planlıyor

Kanada’nın yeni liberal hükümeti bu sene ülkeye aile birleşimi ve mültecilerle birlikte rekor sayıda göçmen almayı planlıyor.

Ülkeye kabul edilecek bu sayıda göçmen son yıllardaki en fazla sayı olarak tarihe geçecek.

Göçmenlik bakanı John McCallum planla ilgili olarak konuştu. Planın Kanada’nın konuksever ve cömert bir ülke sıfatına uygun olduğunu belirtti.

Ontario, Brampton şehrinde bir konferansta konuşan bakan planın göçmenlik politikasında büyük bir değişimi gösterdiğinin altını çizerek daha fazla sayıda aile birleşmesine imkan vererek ekonomiyi büyütmeyi ve ülkeye daha fazla mülteci yerleştirerek Kanada’nın insani yardımda bulunma geleneğini canlı tuttuklarını söyledi.

Ekonomik programları kapsamında ülkeye kabul edilecek kişiler için 162.400 kota ayrıldığını belirten McCallum bu sayının önceki yıllara göre oldukça iyi olduğunu ifade etti.

Suriyeli mültecilerin kabul edildiği Kanada mülteci programı şu aralar çok etkin. Hükümetin Şubat ayı sonuna kadar ülkeye yerleştirdiği 25.000 Suriyeli mülteciye ek olarak 18.000 kişilik bir mülteci kotasının özel gruplar tarafından sponsor edilecekler için ayrıldığı belirtildi. Geçen sene bu sayı 6.000 civarınaydı.

Liberaller ayrıca aile sınıfı programlarında daha fazla insanın gelebilmesi için özellikle eşler ve çocuklar için ek yerler açıyor.

Her göçmenlik kategorisinde sayıları arttıran hükümet özellikle aile büyükleri için düzenlenen süper vizelerin sayısını da arttıracak. Hükümetin diğer bir önceliği tüm sınıflarda yapılan göçmenlik başvuruların hızlıca sonuçlandırılarak biriken dosyaların eritilmesi.

Bakan, göçmenlik başvurularının daha kısa sürede incelenmesi için daha çok kaynak ayrılacağını da belirterek hükümetin süratle sonuçlandırılan Suriyeli mülteciler projesinde mültecileri ülkeye hızlıca yerleştirerek bundan ders çıkardıklarının altını çizdi.

Kanada’da hükümet her Kasım ayında Avam Kamarası’nda ülkeye bir sonraki sene için kaç tane göçmeni kabul edeceğini bir belge ile taahhüt etmek zorunda. 2016 yılı hedefleri geçen  Ekim’deki federal seçimlerinden dolay ertelendi ve bu hafta yapılmak zorunda kaldı.

Kanada her sene daha fazla göçmen alıyor. Size sıra gelmedi mi?


Murat Kandemir, 12 Mart 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder