6 Nisan 2016 Çarşamba

Suç ve Ceza Açısından Kanada’ya Kabul Edilmezlik Değerlendirmesi

Yabancılar ve daimi göçmenler dahil olmak üzere Kanada’ya giriş yapmak isteyen herkes çeşitli sebeplerden ötürü ülkeye kabul edilmeyebilirler. Bu yazımda suç ve ceza açısından insanları Kanada’ya kabul edilebilir (admissible) ya da kabul edilemez (inadmissible) yapan durumları incelemek istedim.
Suç ve ceza açısından Kanada’ya kabul edilebillir ya da kabul edilemez değerlendirmesinin nasıl yapılacağını daha iyi anlamak için Kanada’da hazırlanan bir rehberi sizin için Türkçeye çevirdik. Bu rehber kişilerin suç açısından Kanada’ya kabul edilmezlik değerlendirmesinde sizlere yardımcı olacağına inandığım bir araçtır.
Önce bilmemiz gereken iki mahkumiyet çeşidi var. Birincisi daha ciddi suçlar için verilen mahkumiyetler diğer daha hafif suçlara uygulanan mahkumiyet ya da cezalar.
Suçlanma karşılığında açılan bir dava ve sonrasında mahkumiyet giyilmişse bu suç ciddi bir suç (indictement offence) sayılıyor.
İşlenen herhangi bir suça herhangi bir mahkeme oluşmadan verilen ceza veya mahkumiyet ise hafif suçlardan (summary offence) sayılıyor.
Bu rehber hem Kanada daimi ikamet sahipleri hem de Kanada’ya vize ile giren ziyaretçiler için kullanılabilir.  
Daimi İkamet Sahipleri (Permanent Residents)
1.      Bir mahkumiyet var mı? Eğer evetse devam et, hayırsa 8 inci soruya git.
2.      Alınan mahkumiyet herhangi bir kanun kapsamında bir hüküm mü? Evetse 3 üncü sorudan devam et hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilmez bir kişi olarak sayılmaz.
3.      Mahkumiyet Kanada içinde mi alındı? Evet se devam et. Hayırsa 7 inci soruya git.
4.      Maksimum hapis cezası 10 yıla eşit ya da daha fazla mı? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez. Hayırsa 5 inci sorudan devam et.
5.      Alınan ceza altı aydan fazla mıydı? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilemez. Değilse Kanada’ya kabul edilebilir.
6.      Alınan mahkumiyet Kanada dışında mı alındı? Evetse devam et. Hayırsa 4 üncü sorudan devam et.
7.      Suç Kanada’a işlenmişse maksimum hapis cezası 10 yıla eşit ya da daha fazla mı? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilemez. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
8.      İşlenen suç Kanada’da suç sayılan br fiil miydi? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 9 uncu sorudan devam et.
9.      Suç fiili işlendiği yerde mi gerçekleşti? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 10 uncu sorudan devam et.
10.  Suç herhangi bir yasa kapsamında mı? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 11 inci sorudan devam et.
11.  Eğer suç Kanada’da işlenseydi maksimum hapis cezası 10 yıl ya da daha fazla mı olurdu. Evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
Yabancılar
1.      Giyilen bir hüküm var mı? Evetse 2 inci sorudan devam et. Hayırsa 9 uncu soruya git.
2.      Alınan mahkumiyet herhangi bir yasa kapsamında mı? Evetse 3 üncü sorudan devam et. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
3.      Mahkumiyet Kanada’da mı alındı? Evetse 4 üncü sorudan devam et. Hayırsa 7 inci soruya atla.
4.      İşlenen suç suçlama ile cezalandırılacak bir suç mu (indictable offence)? (hibrit ya da ciddi suçlar). Evetse kişi Kanada’ya kabul edilemez. Hayırsa 5 inci sorudan devam et.
5.      Suç orta derecede değerlendirilen bir mahkumiyetle mi (summary conviction) sonuçlanacak bir suç mu, farklı durumlarda birden fazla suç unsuru mu bulundu? Eğer evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
6.      Mahkumiyet Kanada dışında mı giyildi? Evetse 7 inci sorudan devam et.
7.      Suç Kanada dışında işlenmişse bu suçun cezası Kanada’da ciddi suç (indictable offence) olarak mı ele alınacatı? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilemez Hayırsa 8 inci sorudan devam et.
8.      Eğer suç Kanada dışında işlenmişse ve orta derecede bir mahkumiyet (summary conviction) ile cezalandırılacak bir suçsa farklı durumlar için birden fazla suç unsuru var mıydı? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
9.      Kanada dışında işlenen suç Kanada’da suç olarak mı kabul ediliyor? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 10 uncu sorudan devam et.
10.  Suç işlendiği yerde mi oldu? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 11 inci sorudan devam et.
11.  Suç herhangi bir yasa kapsamında değerlendirilecek bir suç mu? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 12 inci sorudan devam et.
12.  Suç eğer Kanada’da işlenmişse ciddi suç kapsamında mı cezalandırılacak (hybrid or indictable offence)? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilemez. Hayırsa 13 üncü sorudan devam et.
13.  Suç Kanada’da işlenmişse ve suç sadece orta derecede ceza ile (summary conviction) cezalandırılacaksa aynı durumdan ötürü birden fazla suç unsuru mevcut mu? Evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez. Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir.
14.  Suç Kanada’ya girerken mi oluştu? Hayırsa kişi kabul edilmez. Evetse 15 inci sorudan devam et.
15.  Suç herhangi bir yasa kapsamında değerlendirilecek bir suç mu? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse 16 ıncı sorudan devam et.
16.  Kanada Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’nın ENF2 genelgesinin 3.18 bölümünde (Kanada’ya girişte işlenen suçlar) öngrülen durumlar burada mevcut mu? Hayırsa kişi Kanada’ya kabul edilebilir. Evetse kişi Kanada’ya kabul edilmez.      

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder