30 Haziran 2016 Perşembe

Ottawa Hükümeti Kanadalıların Ülke Giriş Çıkışlarını Takip Etmek için Düğmeye Bastı

Kanada hükümeti hazırladığı yeni bir yasa tasarısyla Kanadalıların uluslararası tüm ziyaretlerini takip etmeyi amaçlıyor. Ülkeden çıkış yapan Kanadalıların kayıtlarının tutulması kararı Başbakan Justin Trudeau’nun geçen Mayıs ayında Washington ziyaretinde alınmıştı.
Trudeau hükümeti ABD ile ziyaretçi bilgi paylaşımı adımıyla Kanada dışındayken sosyal yardım alanları, terörizm şüphelilerini ve Kanada içinde oturum müsaadesi geçmiş kişileri daha kolay tespit edecek.
Kanada şu an sadece sınırdan içeri girenlerin bilgisini topluyor. Düzenlenen tasarıyla birlikte artık Kanada’dan çıkış yapanların da kaydı tutulacak.
İlk iki aşamada Kanada ve ABD vatandaşları ayrı tutularak sadece yabancı ve her iki ülkenin daimi oturum sahiplerinin ülke çıkış bilgileri tutulacak. Daha sonra bilgi paylaşımı kara sınırlarında çıkış yapan herkesi kapsayacak.
Paylaşılan bilgi seyahat edenin adı-soyadı, milliyeti, doğum tarihi, cinsiyeti ve sahip oldukları pasaportu düzenleyen ülkenin adından oluşacak.
Öngörülen değişiklikler Kanada ve ABD yakalarındaki ilgili kurumlar arasında paylaşılan bir ziyaretçi bilgi kaydı oluşturulmasına yol açacak. Bu değişiklikle Kanada hükümeti ülkeyi terkeden kişiler hakkında bilgi sahibi olacak.
Kanada şu ana kadar ülkeden çıkış yapanların herhangi bir kaydını tutmadı. Son zamanlarda çıkış kayıtlarının tutulmamasının uluslararası terörizm gibi suçlara karışan Kanadalıların tespit edilememesine yol açtığı tartışmaları yaşanmıştı.
Yasa tasarısı masaya yatırıldı fakat Parlamento’dan geçmesinin en erken kışı bulacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlar öngörülen değişikliğin kişisel hayatın gizliliğini ihlal edeceği uyarıları yapsa da uluslararası terörizmin dünyanın çeşitli yerlerinde insan hayatına malolan terörist eylemleri gerçekleştirdiği günümüzde hükümet bu yasayı sonuna kadar savunuyor.
Tasarı Kanada ve ABD arasında karşılıklı giriş çıkış yapan vatandaş ve göçmenlerin bilgilerinin paylaşılmasını da kapsıyor.
Muhalefet kanadından ne kadar bilginin hangi kurumlar arasında paylaşılacağı konusunda hükümetten daha fazla açıklama yapılması için çağrılar yapılıyor. Bilgi paylaşımının sınırlı ve kontrol altında olması gerektiği aksi taktirde paylaşımın riskli olacağı vurgusu yapılıyor.
Kanada halk güvenliği bakanlığı yetkilileri yeni bilgi paylaşımı sisteminde Kanadalıların özel hayatlarının gizliliğine saygı duyulacağı yorumunda bulundu. Bilgi paylaşımı kapsamında sadece temel pasaport bilgilerinin paylaşılacağının altı çiziliyor.
Artık sadece giren kişinin değil Kanada’dan çıkan kişilerin de bilgileri kayıt altına alınacak.
Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle Kanada daimi göçmenlerin (PR) göçmenlik statülerini korumak için uymak zorunda oldukları ikamet kuralını ihlal edip etmedikleri kontrol edilebilecek. Kanada göçmenlerinin Kanada vatandaşlığı başvurularında ikamet kuralını yerine getirip getirmedikleri daha doğru bir şekilde teyit edilebilecek.  
Kayıt altına alınan bilgiler 15 sene süreyle saklanacak.

Murat Kandemir, 30 Haziran 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder