18 Temmuz 2016 Pazartesi

Kanada Artık Göçmenlere Daha Bağımlı

Kanada’da göçmenlere bağımlılıkta önemli bir kilometre taşı aşıldı.
Ülke artık yeni istihdam alanları açılması için göçmenlere daha da bağımlı hale geldi. Kanada İstatistik Bürosu tarafından yayınlanan son istihdam verileri bunu doğruluyor.
Zaman zaman Kanadalıların işlerini çalmakla suçlanan göçmenlerin istihdamdaki oranı rekor seviyesine ulaştı. Kanada da yaşlanarak işgücünden çekilen nüfusun yerini genç göçmenler alıyor.
Göçmenlerin istihdam oranları bu yükseliş trendini gösteriyor. Kanada’da 2006 yılında yüzde 19.88 olan göçmen istihdam oranı 2016 yılında yüzde 24.96’ya ulaştı.
Kanada İstatistik Bürosu bilgilerine göre bu sene Mayıs ayında geçen sene aynı aya göre 93.300 daha az işte Kanada doğumlular çalışmaktaydı. Göçmenlerin çalıştığı iş sayısı 261.000 artış gösterdi.
Bir Bloomberg Benchmark analistine göre göçmenler olmazsa ülkede ekonomik büyüme imkansız.
Dünyadaki petrol fiyatlarının düşmesini göçmenlerden kaynaklanan istihdam büyümesinin diğer bir sebebi olarak sayanlar da var. Alberta ve diğer petrol üreten bölgeler de ekonomik durgunluk yaşanıyorken göçmenlerin fazla olduğu Toronto ve Vancouver bölgelerinde istihdam artışı görülüyor.
İstihdam artışı sağlayan göçmenlerin işgücünde daha iyi durumda olduğu düşünülmesin. Mayıs ayında göçmenlerdeki işsizlik oranı yüzde 7.8 iken Kanada doğumlularda yüzde 7.1 seviyesinde olduğu ortaya çıktı.
Huffington Post’un 22 Haziran tarihli haberine göre Kanada’ya gideli beş sene civarı olan göçmenlerde işsizlik oranı biraz daha fazla. Mayıs ayında yüzde 11.6 civarındaydı ve bu rakam geçen senelere göre daha fazla.
Kanada gün geçtikte göçmen ülkesi mozaiği daha da belirginleşiyor. Bugün Kanada’daki tüm işlerde çalışanların dörtte biri göçmen. Bu rakam gün geçtikçe daha da artıyor.

Murat Kandemir, 18 Temmuz 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder