4 Temmuz 2016 Pazartesi

Kanada Meksikalılara Vizeyi Kaldırdı

Kanada Hükümeti 28 Haziran 2016 tarihinde yaptığı bir duyuruyla Meksika ile ilişkileri derinleştirme çalışmaları kapsamında bu ülke vatandaşlarından artık vize istenmeyeceğini duyurdu.
Duyuru bizzat Başbakan Trudeau’nun başbakanlık resmi sitesinden yapıldı. Alınan karara göre Kanada 1 Aralık 2016 itibariyle Meksikalılardan vize istemeyecek. Vize uygulamasına son verilmesiyle iki ülke arası ziyaretlerde artış olacağı ve bunun ticarete de etki yapacağı vurgulanıyor.
Kanada sadece güvenli ve demokratik olarak gördüğü ve vize muafiyeti için aradığı diğer kriterleri yerine getiren ülkelere vize uygulamasını kaldırıyor. Vize muafiyeti alan ülkeden gelenlerin iltica talepleri de demokratik ülkeden gelmişler gibi değerlendiriliyor ve ona göre iltica sahibinin aleyhine olacak şekilde daha hızlı sonuçlandırılıyor. Kanada Meksika arası vize muafiyeti bu ülkeden gelen mültecilerin sayısını azaltacak. Daha az sayıda mülteci kabul alacak ve böylelikle Meksikalılar için iltica şansı iyice daralacak.
Kanada’nın bu adımını sert şekilde eleştirenler var. İnsan hakları ihlalleri ve ülkede bulunan çeşitli paramiliter grupların Meksika’yı hala güvenli olmayan bir ülke yaptığına inananlar var.
Kanada ve Meksikalı yetkililer vize muafiyeti uygulamasının yürürlüğe girmesinden önce detayları görüşmek üzere tekrar buluşacaklar.
Vizelerin kaldırılacağı 30 Kasım 2016’ya kadar Meksikalılar Kanada’yı okuma, turist ya da çalışma amacıyla ziyaret etmek için vize almaya devam edecekler. İki ülke arası vize muafiyeti sadece ziyaretçi vizesini kapsadığı için Kanada’da okumak ya da çalışmak isteyen Meskikalılar vize muafiyetinden sonra da Kanada’ya varmadan önce okuma ya da çalışma izni başvurusu yapmaya devam edecekler.
Mekskikalılar vize kaldırıldıktan sonra Kanada’ya varmadan önce elektronik seyahat izni (eTA) almak zorundalar. eTA almak hem kolay hem de sadece 7 dolarlık bir masrafı var. Çevrim içi alınan eTA ülkeye girişte kullanılacak pasaporta düzenleniyor ve beş yıl geçerliliği var. Kanada, ABD vatandaşları hariç Kanada’nın vize istemediği ülkelerden gelen vatandaşlardan eTA belgesi istiyor.  
Darısı Türkiye’nin başına.

Murat Kandemir, 4 Temmuz 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder