21 Temmuz 2016 Perşembe

Kanada’nın Yeni Çocuk Parası Ödemeleri Bugün Başlıyor

Yeni ve geliştirilmiş çocuk yardımı programı ile vergiden muaf yapılan ödemeler özellikle dar gelirli ailelere yarayacak.
Bugünden itibaren 18 yaşın altında çocuğu olan tüm Kanadalı aileler düzenli olarak aldıkları çocuk parasının biraz daha arttığını görecekler.
Yeni Kanada Çocuk Yardımı, CCB (Canada Child Benefit), Kanadalı çocukların fakirlik seviyesinden kurtulamlarını sağlayacak ve ekonomiyi hareketlendirecek.
Dün CBC Haber’den Rosemary Barton’a konuşan Başbakan Justin Trudeau görüşmede bu artışın daha önceki uygulamaya göre “daha cömertçe ve vergisiz” olduğuna dikkat çekti.
Kanadalı ailelerin bütçesinde önemli bir yere sahip olacak çocuk yardımı ödemelerindeki bu artışın Kanada’ya ek maliyetinin beş sene için 22.4 milyar dolar olacağı değerlendiriliyor.
Bazıları tarafından zenginden alıp fakire verme olarak da değerlendirilen bu artışta çok fakir olan ailelerin aldıkları çocuk yardımı miktarı artacak ve zenginlerin aldıkları çocuk yardım parası ise düşecek.
Eski sistemde aileler Kanada Çocuk Vergisi Hakkı (CCTB) ve Evrensel Çocuk Bakım Hakkı (UCCB) alabiliyorlardı. CCTB, ailelere gelire bağlı olarak verilirken UCCB herkese veriliyordu.
UCCB programıyla altı yaş altındaki her bir çocuk için ayda 160 dolar ve 6-17 yaş arası çocukları için ayda 60 dolar ödeme yapılıyordu. Bu ödeme ailelerin gelirlerine bakılmaksızın yapılıyordu.
Yeni program hem CCTB’yi hem de UCCB’yi bir araya getirerek aileye tek bir ödeme sağlıyor. Bu yeni ödemede ailenin geliri göz önüne alınarak yapılıyor ve gelir tutarı kesinlikle vergiden muaf.
Yeni CCB programı ile 6 yaş altında çocuğu bulunan aileler her bir çocuk için yılda 6.400 dolara kadar para alabilecek. 6-17 yaş arası çocuğu olanlar ise her bir çocuk için yılda 5.400 dolar para alacaklar.
Yıllık 30.000 doların altında geliri olan aileler maksimum çocuk yardımı ve yılda 200.000 doların üstünde geliri olan aileler ise daha az çocuk yardımı alacaklar.
Vergiden muaf olarak verilen bu paranın ülke ekonomisine katkı yapacağı hesaplanıyor.
Liberal hükümet yeni program sayesinde 300.000 Kanadalı çocuğun fakirlikten kurtulacağına inanıyor. Tüm Kanada’daki çocuk fakirliğinin seviyesinin yüzde 11.2’den yüzde 6.7’ye düşeceği tahmini yapılıyor.
Yeni program eski Muhafazakar parti hükümetinin programıyla zıtlık teşkil ediyor. Felsefik olarak da fark bulunuyor. Önceki hükümetin programının aksine Trudeau hükümetinin tanıttığı yeni programda uygunluk için gelir testi uygulanıyor.

Murat Kandemir, 21 Temmuz 2016   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder