25 Ağustos 2016 Perşembe

Kanada Göçmenliğine Başvuracak Yabancı Eczacıların Eğitim Denklik Raporu

Bugünkü konumuz Kanada göçmenlik sistemine eczacı olarak başvuranların alması gereken yabancı eczacılık eğitim denkliği üzerine.
Bilindiği üzere Kanada’nın yeni göçmenlik sistemi olan ekspres giriş (express entry) sistemine başvurarak Kanada’ya göçmen olarak gitmek isteyen yabancılar aldıkları eğitimlerinin denklik raporlarını sunmak zorunda.
Eğitim denklik raporu (ECA) Kanada’da göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan çeşitli STK larca veriliyor. Eczacılık fakültesi mezunları sistemde master derecesinde puan alıyorlar. Eczacıların eğitim denkliğini sadece Kanada Eczacılık Sınav Kurulu (Pharmacy Examining Board of Canada) PEBC veriyor.
Fakat ECA raporu PEBC’den alınmayabilir mi? Eczacılık eğitimi denkliği bakanlıkça akredite başka bir kurumdan alındığında Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) buna master derecesinde mi puan verecek? Bu konuda bilgi yok denecek kadar az.
Mesleğe girişi ruhsat alınarak mümkün olunabilen bir meslek olması dolayısıyla ezcacılık eğitim denklik raporunun Kanada’da mesleğe giriş sınavını yürüten PEBC kurumunca alınması daha doğru gibi görünüyor.
Master eğitimi doktora eğitiminden sonra eğitim denklik raporuyla alınabilecek en yüksek puan seviyesini oluşturuyor. Eczacılık eğitimi sahibine master seviyesinde puan garantiliyor. Eczacılık dışında tıp, diş hekimliği, hukuk, kayropratik gibi bölümler de sahibine master seviyesinde puan kazandırıyor.
Bu durum doktorlar içinde benzer özellik taşıyor. Örneğin Kanada’ya göç etmek isteyen yabancı uzman doktorlar ve aile hekimleri (NOC meslek kodu 3111) Kanada Tıp Konseyi, MCC’den (Medical Council of Canada) eğitim denklik raporlarını almaları gerekiyor.
Kanada’da eczacılık mesleğini icra etmek isteyen yabancı eczacılar (NOC kodu 31319) ECA belgelerini PEBC’den almaları gerekiyor.
Peki eczacılık okuyupta bu mesleği hiç yapmamış ve Kanada’da da yapmayacak olanlar? Onlar ECA belgelerini PEBC’den almak zorunda mı?
Türkiye’de eczacılık fakültesi mezunu olupta ilaç firmalarında ya da diğer resmi kurumlarda çalışanlar ve Kanada’da eczacılık ruhsatı arayışında olmayacak yabancı eczacılar ECA belgelerini PEBC yerine diğer STK’lardan alabilirler.
Burda önemli olan eczacılık mesleğini icra etmek ve Kanada’da ruhsat almak isteyip istememekle ilgili. Sonuçta eczacılık okuyup başka işlerde çalışanlar da var. Kısacası eczacı olarak çalışmayacaksanız ECA belgenizi PEBC’den değil de diğer eğitim denklik belgesi veren akredite kurumlardan alabilirsiniz. Bu durumda hem ECA belgenizi hızlıca alırsınız hem de bu size ilerde sorun çıkarmaz.
Tecrübe açısından baktığımızda şöyle de diyebiliriz. Ekspres giriş sisteminde gösterdiğiniz iş tecrübenizi ruhsatlı eczacı olarak belirtmişseniz ECA belgenizi PEBC’den, eczacılık eğitimi almış olmanıza karşın iş tecrübenizi araştırmacı ya da ilaç firması yetkilisi vs. gibi göstermişseniz diğer herhangi bir kurumdan alabilirsiniz.
Bir eczacının ECA raporunu diğer eğitim denklik raporu veren kurumlardan alması onun göçmenlik başvurusunun reddedillmesine yol açabilir. ECA belgesini PEBC’den almak istemeyenler uzun süren başvuru sürecinden yakınmaktadırlar. Normalde üç haftada gelen ECA belgesi PEBC’den daha uzun sürede alınabiliyor. Ama beklemeye değer.
Kanada göçmenlik başvurusunu ekspres giriş sistemi altında eczacılık mesleği tecrübesini göstererek yapan ve Kanada’da mesleğini sürdürmek isteyen eczacıların ECA belgelerini PEBC’den alması beklenir. Aksi takdirde eğitimi eczacılık fakültesi olmasına rağmen eczacılık yapmayan ve Kanada’da da yapmayacak olanlar ECA belgesini diğer akredite beş kuruluştan birinden alabilirler.

Murat Kandemir, 25 Ağustos 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder