22 Ağustos 2016 Pazartesi

Kanada’nın Yeni Havayolu Ulaşım Kuralları ve Çifte Vatandaşlar

30 Eylül’den itibaren Kanada’ya giriş yapmak isteyen çifte vatandaşlar ülkeye Kanada pasaportu ile  giriş yapmak zorunda kalacak. Yeni kural eleştirilerin odağında.
İkinci bir vatandaşlığı olan Kanadalılar ülkeye artık sadece Kanada pasaportu ile giriş yapabilecekler.
Kanada’nın güvenliğinin arttırılması çalışmaları kapsamında uygulamaya konulan elektronik güvenlik sisteminin son aşaması olan bu kural 30 Eylül’de yürürlüğe giriyor.
Yakında yürürlüğe girecek uygulama çifte vatandaşlara karşı ayrımcılık içerdiği ve gereksiz yere para harcattığı eleştirilerine maruz kaldı.
Havayolu şirketleri Kanada’ya giriş yapmak isteyen kişilerin kimliklerini ve  vatandaşlıklarını teyit ederek kanuna uymak zorunda. Geçerli bir Kanada pasaportu Kanada vatandaşları için en geçerli seyahat dokümanı olma özelliğini koruyor.
Şu anda çifte vatandaş olan Kanadalılar ehliyet ve vatandaşlık kartları ile ülkede yaşadıklarını ispat ettikleri sürece başka bir ülke pasaportuyla Kanada’ya giriş yapabiliyor. Ama artık bu mümkün olmayacak.
2011 nüfus sayımı verilerine göre Kanada’nın yüzde 2.9’una karşılık gelen 944.700 kişinin çifte vatandaşlığı bulunuyor. En çok çifte vatandaş olan Kanadalılar Amerika, İngiiltere, Fransa ve Polonyalılardan oluşuyor.
Çifte vatandaşlardan Kanada pasaportunu yanlarında bulundurmaları isteniyor. Kanada’ya başka ülkenin pasaportu ile giren çifte vatandaşların en kısa sürede Kanada pasaportu edinmeleri gerekiyor.
Şu an beş yıllık Kanada pasaport ücreti 120 dolar ve 10 yıllık ise 160 dolar.
Konuyla ilgili olarak çeşitli sosyal medya ortamlarında tanıtımlar yapılıyor. Havalimanlarında el ilanları dağıtılıyor ve dünyadaki Kanada konsolosuluk ve elçiliklerinde bilgilendirme yapılııyor.
Aynı zamanda Kanada vatandaşı olan çifte vatandaşlara duyurulur.
Murat Kandemir, 22 Ağustos 2016 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder