17 Eylül 2016 Cumartesi

Kanada’nın Son Ekspres Giriş Göçmenlik Çekilişinde Kabul Edilen Göçmen Sayısında Rekor Artış

Kanada, 7 Eylül 2016’da düzenlediği ekspres giriş programı çekilişinde 1000 kişiyi göçmen olarak kabul etti. Bu alınan göçmen sayısı diğer çekilişlere göre en yüksek sayı olarak kayda geçti. Ayrıca kabul edilen göçmen adaylarının minimum puan seviyesinin de (CRS) 538’den 491’e düştüğü görüldü.
Ekspres giriş sisteminin yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2015’ten geçen haftaki çekilişe kadar hiçbir çekilişte 1000 adaya göçmenlik davetiyesi (ITA) verilmemişti. Bir önceki 24 Ağustos’da yapılan çekilişte 750 kişiye göçmenlik davetiyesi gönderilmişti.
ITA belgesi alan göçmen adayları 60 gün içinde Kanada daimi ikamet başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Kanada hükümeti başvurularını tamamlayan göçmen adaylarının işlemlerini 6 ay içerisinde sonuçlandırıyor. Başvuru yapan ve davetiye alan göçmen adayları eşlerini ve çocuklarını da Kanada’ya götürebiliyorlar.
Düzenlenen ITA sayısındaki artış ve seçilmek için gerekli aday puanındaki düşüş havuzda seçilmeyi bekleyen adayların Kanada göçmenliği konusunda daha olumlu düşünmelerine yol açtı.
Verilen ITA sayısındaki artış ve minimum gerekli puanın düşmesiyle ve ayrıca Kanada göçmenlik bakanlığının (IRCC) yıllık hedeflediği göçmen sayısına ulaşmak için bundan sonra daha fazla ITA belgesi düzenleyeceğini çeşitli ortamlarda beyan etmesiyle önümüzdeki günlerde daha fazla göçmenin Kanada’ya kabul edileceğini öngörebiliriz.
Bu sene Mayıs ayında düzenlenen bir konferansta konuşan bazı IRCC yetkilileri bu konuda yorumlarda bulunmuştu. Yani artık her bir çekilişte daha fazla ITA düzenleneceğini düşünmemiz hiçte mantıksız görünmüyor.
Kanada hükümetinin 2015 yıl sonu Ekspres Giriş raporuna göre 2015’de ITA alan adayların yüzde 57’sinin puanı 450’den daha düşük. Şu ana kadar CRS puanı 450’ye kadar düştü.
CRS puanı havuza yerleştirilen her adayın çeşitli faktörlerden (dil, eğitim, yaş, tecrübe, eyalet aday sertifikası, iş teklifi vs.) aldığı toplam puanı ifade ediyor.
Kanada’nın ekspres giriş göçmenlik sistemi 2015 yılından beri yürürlükte bulunuyor ve şu ana kadar 30 bin kişiye yakın kişi göçmenlik için seçildi ve Kanada’ya davetiye aldı.
Göçmenlik havuzuna yerleştirilen adayların puanları ile federal hükümet tarafından seçilmeyi beklemelerinin yanısıra Kanada eyaletleri vasıtasıyla da göçmen olma şansı bulunuyor. Eyaletlerin kendi göçmenlik programlarını (PNP) ekspres giriş sistemine entegre ettiklerinden ötürü göçmen adayları PNP programları vasıtasıyla seçilme şansı elde edebiliyorlar. Bu konuda British Columbia, Nova Scotia ve Saskatchewan binlerce göçmeni seçti bile.
Bu yazıdan çıkarılacak sonuç: Kanada’ya göçmek isteyen ya da düşük puanla ekspres giriş sisteminde kabul edilmeyi bekleyen adayların orta ve uzun vadede iyimser olmamaları için herhangi bir sebep yok.
Kanada’nın ekspres giriş sistemi çekilişlerinde seçilen adayların giderek artması, minimum gerekli puan seviyesinin düşmesi ve tüm bunların yanı sıra Kanada göçmenlik bakanı John McCallum’un katıldığı çeşitli toplantılarda önümüzdeki yıllarda daha fazla göçmen almak istediklerini bizzat beyan etmesi ve özellikle ekspres giriş sisteminin göçmen adaylarının lehine daha iyi hale getirilmesi amaçlarını belirtmesi bizi bu çıkarıma itiyor.

Murat Kandemir, 17 Eylül 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder