24 Kasım 2016 Perşembe

Kanada Sınırında Sığınma Başvurularındaki Artış

CTV Montreal
Kanada sınır görevlileri son zamanlarda Kanada’ya siyasi sığınma başvurusu yapmak isteyen ve sayıları gittikçe artan yasa dışı göçmenlerden dolayı şu aralar çok meşgul.

Son üç ayda 365 yasa dışı göçmen Kanada’nın Kebek bölgesi ile ABD sınırında durduruldu. Bu sayı 2015 yılı rakamlarından çok fazla. Aylık olarak 2016 Temmuz ayından sonra artışların katlandığı görülüyor. (Fotoğraf: CTV Montreal)

Infogr.am istatistiklerine göre son üç ayda 365 olmak üzere 2016 yılında Ekim ayı da dahil olarak şu ana kadar 641 kişi sığınma başvurusu yapmış. Bu rakam 2015 yılında 261’ken 2014 yılında sadece 129’du.   

İstatistik rakamlarına göre gelenlerin çoğu Doğu Avrupa ve Afrika ülkeleri vatandaşları. Kanada’ya geçmek isteyenlerin çoğunun ABD’de uzun yıllar yaşadığı ve çocuk sahibi oldukları göze çarpıyor.

Gözaltına alınanların yüzde üçünün kimliklerinin belirlenemediği ve topluma tehlike oluşturması yüzünden hala gözaltında tutulduğu belirtiliyor.

Kanada’da siyasi sığınma başvurusu yapmalarına izin verilenlerin sığınma resmi işlemlerin bitmesine kadar ülkede kalmalarına izin veriliyor.  Kanada’ya yasal ya da yasadışı giriş yapanların ülke içinde siyasi sığınma başvurusu yapma hakkı bulunuyor.

Yasal bir şekilde sınırı geçerek ABD’den Kanada’ya gelenlerin sınırda Kanada siyasi sığınma başvurusu yapabilmeleri çeşitli kısıtlamalara tabi. Kanada ve ABD arasında imzalanan Üçüncü Güvenli Ülke Anlaşması uyarınca bir mültecinin ayağını ilk bastığı yerde sığınma başvurusu yapması gerekiyor. Bunun bazı muafiyetleri var. Kanada’da yakın akrabaları (anne-baba, teyze, amca, kuzenler vs.) olan kişiler ilk ABD’ye ayak bassalar dahi Kanada sınırında siyasi başvuru yapma hakkına sahip.

İki ülke arası imzalanan bu anlaşma gereği Kanada’y siyası sığınma başvurusu yapabileceklerin sınırlandırılması insanları Kanada’ya kaçak olarak girmeye ve içerde sığınma başvurusu yapmaya zorluyor. Özellikle Kebek-ABD sınırı bu iş için çok kullanılıyor. Temmuz ayından beri görülen illegal geçiş sayılarının artması Donald Trump’ın öne çıkmasıyla başladı denilebilir. Trump’ın en büyük vaatlerinden birisi de ülkede yaşayan belgesiz göçmenlerin ABD’den sınır dışı edileceğiydi.

Trump geçen hafta sınırın güvenli hale getirilmesi sonrasında ABD’de üç milyona yakın kişinin sınır dışı edileceğini açıkladı.

Kanada Kraliyet Polisi (RCMP) yasa dışı sınır geçişleri ve tutuklananların sayısını arttığını bildirdi.  


Murat Kandemir, 24 Kasım 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder