28 Kasım 2016 Pazartesi

Kanada’nın Yeni Göçmenlik Kuralları Uluslararası Öğrenciler Lehine

Daha önce de yazmaya çalıştık. Kanada göçmenlik sisteminde yapılan ve 19 Kasım itibariyle yürürlüğe giren değişiklikler en çok uluslararası öğrencilere yarıyor. (Photo by Dan Waters)

Göçmenlik bakanı McCallum’da aynı görüşte: “Uluslararası öğrenciler Kanada’nın gelecekteki  en iyi vatandaşları olabilirler”

Kanada’nın ekspres giriş göçmenlik sisteminde geçtiğimiz hafta yürürlüğe konan yeni kurallar en çokta Kanada’da okuyan uluslararası öğrencilerin yararına.

Göçmenlik sisteminde 19 Kasım’da yürürlüğe giren değişiklikler Kanada’da okuyan öğrenciler dahil yüksek kalifiye ve eğitim almış kişilerin göçmen olarak ülkede tutmayı amaçlıyor.

Kanada’nın federal göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanı John McCallum geçen hafta Ottawa’da düzenlenen Kanada Uluslararsı Eğitim Bürosu’nun (CBIE) yıllık konferansında konuştu.

“Dünyada geleceğin en iyi Kanadalılarını oluşturacak bir grubu düşündüğümüzde benim aklıma  uluslararası öğrenciler geliyor” diyen bakan göçmenlere olan ihtiyacın altını çizerek bu yüzden ülkede okuyan yabancı öğrencilerin özel bir yeri olduğunu kaydetti.

Önceki hükümet 2015 yılında işçilerle işverenleri bir araya getireceği iddiasıyla puan temelli göçmenlik sistemini (ekspres giriş) yürürlüğe koymuştu. Yeni kurallarla birlikte eski sistemde çok değerli olan ve başvuran kişinin mutlaka göçmen olarak seçilmlesine sebep olan “iş teklifi” üzerinde yeni sistemde fazla durulmayacak. Sistem daha çok yüksek eğitimi olan, dil becerisi iyi ve özellikle Kanada iş tecrübesi olan adaylara yoğunlaşacak. Havuzdan seçilen adaylara ikinci aşamada istenen bilgi ve belgeleri sağlaması için verilen 60 günlk verilen süre 90 güne çıkarıldı.  

Önceden İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi (LMIA) raporu ile desteklenen bir iş teklifi sahibi göçmen adayı ek olarak 600 puan kazanıyor bu puan onun yüksek puan alarak havuzdan seçilmesini garanti ediyordu. Bazı iş teklifleri için LMIA şartı kaldırıldı. Dahası, iş teklifinin belirsiz olması zorunluluğu da yürürlükten kalktı. Artık ek puan alabilmek için en az bir yıllık bir iş teklifi yeterli olabilecek.

Daha önce 600 puan değerinde olan iş teklifleri için artık yapılacak işin türüne göre farklı puanlar  verilecek. Kanadalı bir işverenden alınan iş teklifleri beceri seviyesi farklılıklarına göre 50-200 arasında puan değerinde olacak. Okullarını bitirdikten sonra kendilerine çalışma izni verilen uluslararası öğrencilerin aldıkları eğitime göre 15-30 puan arası ek puan alacak olması ekspres giriş sisteminde daimi ikamet statüsü almalarını mümkün kılacak.

Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Programı (PGWP) ile uluslararası öğrencilerin çoğu çalışma izni elde ediyorlar. 2009’dan bu yana bu program kapsamında verilen çalışma izinlerinde istikrarlı bir artış söz konusu iken 2015 yılında yüzde sekizlik bir düşüş görülüyor.

Ekspres Giriş sistemiyle uyumlu hale getirilen ve işletilmesi tamamen eyaletlere bırakılan Eyalet Aday Programları (PNP) ülkede okuyan uluslararası öğrencilerin ve mezunların ilgi odağı oldu. Birçok eyalette PNP başvuru kotalarını yabancı öğrenciler doldurdu. Örneğin Ontario PNP’deki uluslararsı öğrenciler kategorisi yoğunluktan dolayı Mayıs ayından beri kapalı.

Şu anda ekspres giriş sisteminde kabul edilen göçmenlerin neredeyse yüzde 30’u uluslararası öğrencilerden oluşuyor. Federal hükümet yeni değişikliklerle birlikte bu sayının yüzde 40’lara yükselmesini umuyor.

CBIE konferansında konuşan bakan McCallum 2017 yılında ekspres giriş sisteminde tekrar bir revizyona gideceklerini ve Kanada’da kardeşleri olana ve Fransızca bilenlere ek puan vereceklerini belirtti.

Anlaşılan 2016 yılının son aylarında revize edilen ekspres giriş sistemine 2017 yılında da dokunulacak.

Murat Kandemir, 28 Kasım 2016  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder