14 Ocak 2017 Cumartesi

Daha Fazla Göçmen Alan Kanada Atlantik Eyaletleri Göçmenleri Elinde Tutamıyor

Atlantik Kanada’ya gelen göçmen sayısı artış gösteriyorken gelenlerin çoğu beş yıl içinde eyaletten ayrılıyorlar.

Atlantik Eyaletleri Ekonomik Konseyi’nin geçen Salı yayınladığı bir rapor bölgeye yerleşen göçmen sayıları hakkında bilgi verdi. Göçmen almaya çalışan ve New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island ve Newfoundland and Labrador eyaletlerinden oluşan Atlantik Kanada bölgesi 2015 yılında 8.300 göçmen alırken bu rakamın 2016 yılında daha fazla olması bekleniyor.  

Rapora göre artık Atlantik Kanada bölgesine daha fazla göçmen yerleşiyor fakat çoğu kalmıyor ve beş sene içinde başka yerlere göç ediyorlar.

Halifax merkezli konsey 2016 yılının ilk dokuz ayında çoğunluğu Suriyeli mülteci olan 11.600 göçmenin Atlantik Kanada’ya geldiğini kaydetti. Raporu düzenleyen David Chaundy Canadian Press’e verdiği mülakatında gelen kişi sayısının 2002’den bu yana üçe katlandığını belirtti.

Kanada’nın eyaletleri öteden beri kendi göçmenlik programlarını geliştiriyor ve göçmen kabul ediyorlar. Kendi kriterlerini belirleyen eyaletler çeşitli meslek erbabı göçmen adaylarını bünyelerine kabul ediyorlar.

Üç yıllık Atlantik göçmenlik pilot projesi uygulamaya konmuş ve bölgeye göçmen yerleştirilmesi planlanmıştı. Kanada’nın atlantik eyaletlerine olan göç artışı bu pilot programının başarılı olduğunu kanıtlıyor.

Fakat Chaundy’ye göre Atlantik Kanada göçmenleri elinde tutamıyor ve özellikle iş çevreleri işlem sürelerinin çok uzun olduğundan yakınıyor.

Göçmenlik başvuru sayılarının kesinlikle arttığını belirten Chaundy beş-yıl oturum kuralı yüzünden yeni yerleşen göçmenlerin yarısını kaybettiklerini ifade ediyor. Göçmen olduktan sonra verilen daimi oturum kartları (PR) beş senelik düzenleniyor ve bu beş sene içerisinde minimum iki sene ülkede yaşamak gerekiyor.

Kanada federal ekspres giriş sistemi altında kabul edilen göçmenlerin başvuru işlemleri 6 ay içerisinde sonuçlandırılırken eyalet aday programları kapsamında kabul edilen göçmen adaylarının başvuru işlem süresinin bitmesi 16 ayı buluyor. Bu uzun süre özellikle yabancı işçi getirmek isteyen işverenler için zorluk anlamına geliyor.

Atlantik eyaletleri nüfuslarını arttırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Bu eyaletleri en çok düşündüren şey gittikçe yaşlanan nüfusları. Yeni göçmene her yerde olduğu gibi atlantik eyaletlerinde de ihtiyaç var.

Eyaletler vergi mükellefi sayını arttırmak ve sağlık hizmetlerini kesintisiz yerine getirebilmek için yeni göçmenlere ve gençlere iş sahaları açmak ve istihdam yaratmak zorunda.

Eyalet aday programları ile yerleşen göçmen sayısı 2015’te 4.640 kişiydi. Bunun 1.765’i New Brunswick’e giderken 1.395’i Nova Scotia’ya yerleşmiş. Prince Edward Island eyaleti sadece 950 kişiye ev sahipliği yaparken Newfoundland and Labrador ise 530 kişiye kucak açmış.
Atlantik eyaletleri aday göçmenlik programları ile yeni göçmen almanın yanı sıra kabul ettikleri göçmenleri bölgelerinde tutmanın da yollarını aramalı.


Murat Kandemir, 14 Ocak 2017.

3 yorum: