23 Ocak 2017 Pazartesi

Kanada Göçmenlik Statüsü Kaybedenlerin Sayısında Artış

Kanada göçmenliğinde ülkede ikamet mecburiyeti şartını ihlal eden 1400 yeni göçmen statüsünü (PR status) kaybetti ve haklarında ülkeden gönderilme işlemi başlatıldı.

Haklarında gönderme işlemi uygulanan göçmen sayısı 2008’de sadece 605 iken bu sayı 2014’de 1.413’e yükseldi.

Kanada Star gazetesinde 18 Ocak’ta çıkan bir haberde her sene Kanada sınırında 1.400 göçmenin zorunlu ikamet kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle göçmenlik statülerinin ellerinden alındığı ve ülkeden zorla gönderilme işlemi başlatıldığı ortaya çıktı.

Resmi istatistikere göre yeni göçmenler daimi oturum statülerinin iptal kararlarını temyiz edebiliyorlarsa da başarı oranı onda bir.

Göçmenler için oturum iptal kararını temyize götürmek son çare. Göçmenlik bakanlığı kural çiğneyen göçmene ikinci bir şans vermede takdir hakkına sahip.

Fakat bu hakkı kazanmak oldukça zor. Göçmenseniz oturum şartları hakkında herhangi bri hata yapmamanız gerekiyor. Aksi takdirde insani temelleri kullanarak bile oturumu kurtarmak oldukça zor.

Kanada statüsünü kaybeden göçmen sayılarını ilk defa yayınlıyor. Uzun süre Kanada dışında kalmış göçmenlerin ikamet kuralı ihlalinin göçmene neye malolacağını göstermesi açısından önemli.

Kanada göçmenlik kuralına göre daimi oturum sahibi birisi kendisine verilen kartta belirtilen beş yıllık süre içerisinde en az 730 gün Kanada’da fiziksel olarak bulunmak zorunda. Aksi takdirde oturum müsaadesi iptal ediliyor.

Kanada Sınır Hizmetleri Teşkilatına (CBSA) göre 2010 ve 2014 yıllları arasında her sene ortalama 1.423 daimi oturum sahibi kişi daimi oturum şartlarını yerine getirmediği için sınırda durduruldu ve haklarına yasal işlem yapıldı.

Gönderilmesine karar verilen kişi sayısı 2008 yılında 605’ten 2014 yılında 1.413’e çıktı. Bu sayı artışı özellikle göçmenlikte sahtekarlığa karşı savaş açan öncek göçmenlik bakanı Jason Kenney döneminde görüldü.

Tüm Kanada eyaletleri içinde Kebek eyaleti kural ihlali yapan göçmenlere karşı en çok işlem yapan eyalet olarak kayda geçti.

2008 ve 2014 arasında toplamda 3.575 göçmen Montreal Pierre Elliot Trudeau havalimanında durduruldu ve kendilerine yasal işlem yapıldı. Aynı dönemde Toronto Pearson havalimanında 439 ve Vancouver havalimanında ise 972 kişi hakkında yasal işlem yapıldı.

Bu rakamlara göçmenlik statülerini yalan beyan ve suç işleme yüzünden kaybedenlerin sayısı dahil değil.

Statülerini kaybeden tüm göçmenler göçmenlik temyiz bürosuna başvurma haklarına sahipler. Daimi oturum hakları hukuk dışı şekilde alınanlar ya da durumlarında insani sebepler bulunan kişilerin temyiz başvuruları kabul ediliyor. Ama bu durumda olanların bile kazanma şansı çok düşük. Şu sıralar göçmenlik statüleri ellerinden alınıp temyizde geri kazananların oranı sadece yüzde onla sınırlı.

2008 yılında temyize giden 746 başvuru sahibinin sadece 127’si statüsünü geri kazanabilirken 2014 yılında ise 1008 kişiden sadece 78’i daimi oturum statüsüne tekrar kavuşabilmiş.

Hakkınızda gönderme işlemi başlatıldığında bilin ki daimi oturumunuzu koruma şansınız oldukça düşük.

Kanada giriş çıkışlarınızı ona göre yapın.


Murat Kandemir, 23 Ocak 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder