31 Ocak 2017 Salı

Yabancı Öğrenciler Kanada için Nitelikli Göçmen Kaynağı

Kanada’nın nitelikli ve eğitim almış ve işgücünü dolduracak göçmenleri ülkede tutmanın yolu onlara vatandaşlık vermek olarak görünüyor. (Fotoğraf NYTIMES)

Ülkenin çeşitli eyaletlerindeki okullarda Çinli, Bangladeşli, Koreli gibi dünyanın her yerinden insanlar okuyorlar.

Kanada’ya gelen yabancı öğrenciler eğitim ortamını çok iyi buluyorlar. Dünyanın birçok bölgesinden Kanada’ya gelen diğer öğrencilerle tanışan yabancı öğrencilerin çoğu eğitimleri sonunda Kanada’da kalmanın yollarını arıyorlar.

Yabancı öğrenci olup mezun olanlar için hedef belli. Kanada vatandaşı olmak. Hem zaten hükümet daha nitelikli ve eğitim seviyesi yüksek olan göçmenleri ülkede tutmanın yollarını arıyor. Bu durumda Kanada yüksek okul ve üniversitelerinde okuyan öğrenciler için Kanada vatandaşı olmak artık daha kolay.

Bu aslında karşılıklı kazan-kazan durumu. Kanada’nın yaşlanan nüfusu, düşük doğum oranları ve ulusal vergi sistemini güçlendirmenin tek yolu Kanada’ya daha fazla göçmen kabul etmek.

Geçen seneden beri yürürlükte olan ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemi göçmen seçiminde kullanılan bir araç. Kanada’da mezun olan uluslararası öğrenciler bu sistem sayesinde daha kolay göçmen olabiliyorlar. Çünkü sistem hem Kanada okulu mezunlarına ek puan veriyor hem de yakın bir zamanda eğitim sürelerini ilerde vatandaşlık başvurularında gerekli olan ikamet süresinden indirebilecekler.

Ülkenin daha fazla kalifiye göçmene ihtiyacı olduğu bir gerçek. Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı’na (IRCC) göre göçmenler Kanada işgücündeki net artışının yüzde 75’lik payına sahip ve önümüzdeki 10 yıl içinde bu pay yüzde 100’e çıkacak.  

2015-2016 eğitim yılında ülkeye kabul edilen yabancı öğrenci sayısı yüzde 8 artarak 350.000’e çıkmış. Bu sayı tüm nüfusun yüzde 1’ine tekabül ediyor.

Kanada 1970’lerden bu yana entegrasyon politikası olarak çokkültürlüğü benimsemiş bir ülke. Gözle görünür etnik azınlıklar eskiden yüzde 20’lerde iken 2030’larda bu rakamın yüzde 30’a çıkması bekleniyor. Beyaz olmayan Kanadalılar Toronto ve Vancouver gibi metropolitan şehirlerde çoğunluğu oluşturuyor.  

Göçmen alımında oldukça başarılı bir ülke olan Kanada gelişmiş ülkeler içinde kişi başına göçmen sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biri haline geldi.

Artık Kanada üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısı Kanadalı öğrencilerin sayısına denk hale geldi. Örneğin Montreal’deki McGill Üniversitesindeki yabancı öğrenciler tüm kayıt yaptıran öğrencilerin dörtte birine eşit. British Columbia’da yabancı öğrenci sayısı yüzde 18 seviyesine çıktı bile. Yabancı öğrencilerin Kanadalı öğrencilere göre daha fazla okul ücreti ödediğini de hatırlatalım.

Gelelim yabancı öğrenci profillerine. Kanada’da okuyan yabancı öğrencilerin yarısı Çin’den geliyor. Önceki Kanada göçmenlik bakanı John McCallum geçen Ağustos ayında Çin’i ziyaret etmiş ve temaslarda bulunmuştu. Çin’de yeni Kanada vize merkezleri açıldı. Önümüzdeki yıllarda daha fazla Çinli öğrencinin Kanada’ya okumaya gideceği muhakkak.

Kalan öğrenciler dünyanın her yanından geliyor. Türkiye’den Kanada’ya okumaya giden öğrenci sayısı ise fazla değil.  

Kanada’da sadece üniversiteler de değil lise ve dil okullarında da uluslararası öğrenci sayısı artıyor.

Hem nüfus, hem de işgücü açısından Kanada yeni göçmenlere muhtaç. Kanada’da okuyan uluslararası öğrenciler bu ihtiyaç için iyi bir kaynak oluşturuyor.  


Murat Kandemir, 31 Ocak 2017  

1 yorum:

  1. Murat bey merhaba.
    Anlattığınız bu duruma,
    burada üniversite bitirip alanında tecrübe kazanarak Kanda'ya dil kursuna giden ve orada bir programa katılanlar da dahil mi acaba ?

    YanıtlaSil