24 Şubat 2017 Cuma

Kanada-ABD Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması Tartışılıyor

ABD’deki son seçimler sonrası gittikçe artan aşırı muhafazakarlık ve bunun akabinde Trump ile başlayan yabancı düşmanlığı ve İslamafobi insanları Kanada sınırına giderek siyasi sığınma başvurusu yapmaya itiyor.

Geri gönderilmekten korkan göçmenler sınırı yasa dışı şekilde geçiyor ve Kanada içinde siyasi sığınma başvurusu yapıyorlar.

Kanada sınırındaki görevliler resmi sınır geçişi yapan ve siyasi sığınma başvurusu yapmak isteyenleri ABD’ye geri gönderiyor. Bu aslında iki ülke arasında imzalanan bir anlaşma neticesinde yapılıyor.

2003’ten önce ABD topraklarına ayak basan kişiler nereli olurlarsa olsunda yürüyerek Kanada sınırına gidiyor ve siyasi sığınma başvurusu yapabiliyorlardı. ABD ve Kanada 2002 yılında Güvenli üçüncü Ülke Anlaşması (Safe Third Country Agreement) imzaladılar. Bu anlaşma iki ülkede siyası sığınma başvurusu yapılmasını engellemeye yönelikti.

Kanada’da akrabası (kardeş, amca, hala vs.) olanlar, 18 yaşından küçük olanlar veya sınırı gizlice geçerek içerde başvuranlar gibi muafiyetler haricinde sınırda Kanada’ya sığınmak isteyen kişinin ABD üzerinden gelmesi durumunda ABD’ye mülteci başvurusu yapması gerektiği hatırlatılarak geri gönderiliyor.

Fakat şimdi Kuzey Amerika’daki durumlar çok değişti. ABD’de yaşayan ve ABD’nin siyasi durumundan etkilenen ve çok korkan birçok kaçak göçmen şu an Kanada’nın yolunu tutuyor. Bu göçmenlerin bazıları yıllardır ABD’de yaşayan, iş sahibi ve çocukları okula gidenlerden oluşuyor. Resmi olarak Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması hala yürürlükte olduğu için sınırı gizlice geçerek Kanada içinde siyasi sığınma başvurusu yapıyorlar.

Bu anlaşma Kanada bölgesine yapılan aşırı göç akışı da göz önüne alarak revize edilecek mi? Kanada içinde bazı çevreler artık seslerini bu anlaşmanın gözden geçirilmesi konusunda yükseltiyorlar.

Kanada aile doktorları odası ABD ve Kanada arasındaki bu anlaşmanın mülteci geçişlerini engellediğini düşünüyor ve anlaşmanın tekrar gözden geçirilmesini istiyor.

Tabipler odası kış günlerinde sınırı kaçak geçen mültecilerin hayatlarını tehlike attığını belirtiyor.

ABD’nin yedi müslüman ülke vatandaşlarına seyahat kısıtlaması koyması yüzünden Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşmasının tekrar revize edilmesi gerekiyor.

ABD başkanı Donald Trump’ın yedi müslüman ülke vatandaşlarına karşı aldığı seyahat kısıtlaması bir hakim tarafından iptal edilmesinin ardından temyiz edildi ve bu karar ABD mahkemelerinde incelemesi devam eden bir dava konusu olmuş durumda.

Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması her iki tarafta da mağdur insanlar yaratıyor.  Anlaşmanın amacı ABD üzerinden Kanada’ya gelen kişinin ayağını ilk bastığı toprak ABD olması yüzünden Kanada’da siyasi sığınma başvurusu yapmasını engellemek. ABD’de siyasi sığınma başvurusu sistemi de var fakat son gelişen olaylar ve gittikçe yükselen İslam ve göçmen düşmanlığı ABD siyasi sığınma sistemini etkisiz kılııyor. İnsanlar Kanada’ya siyasi sığınmacı olarak başvurmak istiyor.

Yakın zamanda Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması revize edilirse hiç şaşmayın.


Murat Kandemir, 24 Şubat 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder