4 Şubat 2017 Cumartesi

Kanada Vatandaşlık Yemin Metnine “Yerli” Ayarı

Kanada vatandaşlık yemininde Yerlilerle ilgili değişiklik öngörülüyor. Foto: Blair Gable/Reuters

Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen vatandaşlık seremonisinde kullanılan yemin metninde “yerli halkların sözleşmeleri” revizyonu yapılacağını açıkladı.

Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu tarafından yapılan çağrıda Kanada hükümetine Vatandaşlık Yemini’ni değiştirme talebi yapıldı. Yeminin yeni hali şöyle öngörülüyor:

“Kanada Kraliçesi, Majesteleri Queen Elizabeth II’ye, veliahtlarına ve onun haleflerine sadık ve bağlı kalacağıma ve Yerli halklarla yapılan anlaşmalar dahil Kanada kanunlarını gözeteceğime ve Kanada vatandaşı olarak görevlerimi yerine getireceğime yemin ederim.”

Şu an ki yemin metninde “Yerli halklarla yapılan anlaşmalar dahil” ifadesi bulunmuyor.

Bu revizyon teklifi Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu’nun 2015 yılı Aralık ayında hükümete yaptığı 94 tekliften sadece birisi.

Federal hükümetten istenen bir diğer talepte özellikle Kanada’ya yeni gelenlere verilen “hoşgeldiniz bilgi dosyasına” (welcome kit) Kanada’nın yerli halklarının tarihi hakkında daha fazla kapsayıcı bilgi eklenmesiydi.

Eklenmesi istenen bilgi yerli çocuklarının mecburi ikamete maruz bırakıldığı yatılı okulların ve anlaşmaların tarihini kapsıyor.  

Göçmenlik bakanı Kanada yerli halklarının onurlandırılmasına önem veriyor. Bu onurlandırma hem vatandaşlık sürecinde hem de vatandaşlık politikalarının belirlenmesinde dikkate alınacak.

Kanada’ya yeni gelenlere Kanada geçmişi hakkında tarafsız bilgi verilmesi çok önemli.

Kanada’yı tamamlayan parçalardan birisi olan yerli halkların vatandaşlık yemin metnine ve bilgilendrime kitapçığına eklenmesi çok sembolik ama çok önemli bir adım.

Kanada kolonyal geçmişinde yerli halklarla olan ilişkileri tekrar sorguluyor. Ailelerinden zorla kopartılan yerli çocukları yatılı okullara yerleştirilmiş ve medenileştirilmeye çalışılmıştı. Kanada kolonyal geçmişinde bu uygulamadan ötürü yerlilerden özür dilemişti.

Trudeau hükümeti çocuk refahı ve eğitim finansmanı ve dil ve kültürün korunması gibi yapılan tavsiyelerde federal yetkilerine giren konularda bazı değişiklikler yapmıştı.

Kanada geçmişiyle daha da yüzleşiyor.


Murat Kandemir, 04 Şubat 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder