23 Mart 2017 Perşembe

ABD Askıya Alırken Kanada Yüksek Kalifiye Çalışma İzinlerini Daha Hızlı Verecek

ABD sınır girişlerinin hem siyasi hem bürokratik sebeplerle daha sıkı tutulduğu bu günlerde Kanada federal hükümeti Kanada’ya gelmek isteyen yüksek nitelikli işgörenlere özel çalışma izni kategorisini hayata geçiriyor.

Küresel becerikli kişi (global talent) pilot program İnovasyon, Bilim ve Ekonomik Gelişim Bakanı Navdeep Bains ve İstihdam, İşgücü Gelişimi ve Çalışma Bakanı Patty Hajdu tarafından geçtiğimiz Perşembe günü Toronto’da kamuyouna tanıtıldı.

Federal hükümet ve Kanada teknoloji şirketleri inovasyonu hızlandıracak ve ülkeyi küresel olarak daha avantajlı hale getirecek ve sonuçta ekonomik gelişim ve yeni iş alanları açacak pilot projeyi destekliyorlar.

Projenin ABD’nin hızlandırılmış nitelikli yabancı işçi vize programının altı aylığına askıya alınacağın açıklanmasının hemen ardından kamuoyuna tanıtılması dikkat çekti.

Bakan Bains düşük riskli fakat yüksek nitelikli yabancı işçilerin işe alınmasının tüm ölçekli firmaların öncelikleri olduğunu bildiklerini söyledi.

Pilot kategori 12 Haziran’da uygulamaya girecek ve işverenler yenilenmiş işgücü pazarı etki değerlendirmesi (LMIA) başvuru programını kullanacaklar. LMIA başvuru süreci 10 gün içinde sonuçlandırılacak ve sonrasında yapılan işçi vize işleminin de 10 gün süreyle tamamlanması amaçlanıyor.

Pilot program Kanada’da daha çok büyümek ve ihtiyacını hissettiği nitelikli ve becerikli elemanı bulmak isteyen firmalara özel olarak tasarlandı.

Şu andaki sistemde nitelikli işçilerin işe alınma ve çalışma izni başvuru süreci bir yılı buluyor. Çalışmak isteyen yabancı işçi çok beklemek zorunda kalıyor ve bu sürede başka iş buluyor. Yeni sistemde işveren istediği yüksek nitelikli yabancı işçiyi daha kısa sürede çalıştırabilecek.

Kanada teknoloji firmaları pilot programı memnunlukla karşıladı.

Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) sözcüsü yakında uygulanacak pilot programın detaylarında sona gelindiğini ve yüksek ücret alan yabancıların genelde iki yıllık çalışma izni aldıklarını ve bunun süresiz uzatılabileceğini açıkladı.

Kanada’daki Bilgi ve İletişim Teknoloji Konseyi’ne göre ülkenin 2019 yılına kadar 182 bin teknoloji sektörü işçisine ihtiyacı olacağını ve bu talebi karşılamakta zorlanacağını ifade ediyor.
Pilot program kapsamında kaç başvuru alınacağı konusunda bir sayı vermeyen bakanlar talebin başka ülkelerde yaşayan işçiler tarafından değil becerikli işçilere ihtiyacı olan Kanadalı şirketler tarafından belirleneceğini belirtti.  

Tüm ülkeler çok becerikli ve nitelikli işçilerin peşinden koşuyor. Kanada bu küresel yarışta bir adım önde olabilmek için yabancı niteliki işçileri kapmaya çalışıyor.


Murat Kandemir, 23 Mart 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder