5 Nisan 2017 Çarşamba

Kanada Ekspres Giriş Sistemine Güncelleme

Kanada’da bulunan kardeşler için ek puan geliyor, Fransızca için alınacak puan artıyor ve artık Job Bank kaydı gönüllü oluyor.

Ekspres giriş (express entry) sistemi Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC), Federal Niteliki İşgören Sınıfı (FSWP), Federal Kalifiye İşçi Programı (FSTP) ve kısmen Eyalet Aday Programı (PNP) ekomik göçmenlik programlarının başvuru yönetim sistemidir.

Bu platformda daha önce defalarca yazdığımız gibi ekspres giriş sistemi ile yürütülen programlar Kanada’ya daimi olarak gelecek yüksek nitelikli yabancı işçileri ve mesleki becerileri Kanadalı işverenlerce talep edilen yabancıları ülkeye çekmek için programlanmış.

2015 Ocak ayından beri yürürlükte olan ekspres giriş sistemin birkaç kez yenilendi. Hükümet geçtiğimiz hafta 6 Haziran’da yürülüğe konacak yeni değişiklikleri kamuoyuyla paylaştı.

6 Haziran 2017 tarihi itibariyle aşağıda belirtilen değişiklikler ekspres giriş sisteminde hayata geçecek.

Gelin şimdi değişiklikleri 6 Haziran öncesi ve sonrası şeklinde anlatalım.

6 Haziran 2017 öncesi
6 Haziran 2017 sonrası
Güçlü Fransızca dil becerisi olan adaylara ek puan yok


Ekspres giriş sistemi halihazırda Kanada’nın resmi dillerinden olan İngilizce veya Fransızca’ya puan vermektedir.

Adaylar ilk resmi dil için 136 ve ikinci resmi dil için en fazla 24 puan alabiliyorlar.

Bu puanlar için herhangi bir değişiklik düşünülmüyor ve adaylar 6 Haziran 2017 öncesi ve sonrasında da Kapsamlı Sınıflandırma Sistemi (CRS) puanı almaya devame edecekler.





Kanada’daki kardeşler için ek puan verilmiyor

Ekspres giriş sistemi şu an Kanada’da kardeşi bulunan adaylara ek puan vermiyor.













Job Bank Kaydı mecburidir

Şu an ekspres giriş sistemine girerek profil oluşturan ve herhangi bir iş teklifi veya eyalet aday nominasyonu olmayan adayın havuza yerleştirilmek için job bank sistemine kayıt yaptırması gerekiyor.
Güçlü Fransızca dil becerisi olan aynı zamanda İngilizce dil becerisine sahip adaylara daha fazla ek puan verilecek.

6 Haziran 2017’de İngilizce dil becerisi sahibi ya da sahibi olmayan fakat güçlü Fransızca dil becerisi olan adaylara ek puan verilecek.

Fransızcada Niveaus de compétence linguistique canadiens (NLC) standardına  göre dört ayrı dil becerisinde (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) 7 inci level seviye skoru ve İngilizce’de ise Kanada Dil Değerlendirmesi (CLB) standardına göre 4 üncü seviye ve altı alan adaylara ek 15 puan verilecek.  

NLC’de 7 inci seviye Fransızca ve CLB’de 5 inci seviye ve üstü İngilizce sınav sonuçlarında adaya toplamda 30 puan verilecek.  

Kanada’daki kardeşler için ek puan verilecek

6 Haziran 2017 sonrasında ekspres giriş sistemi Kanada’da kardeşi bulunan adaylara 15 puan verecek.

Bu puanı alabilmek için Kanada’da bulunan kardeşin Kanada vatandaşı veya göçmenlik kartı (PR) sahibi, 18 yaşından büyük ve Kanada’da yaşıyor olması gerekiyor.

Kanada’daki kardeşin en azından ya anne ya da babası ekspres giriş başvurusu yapan adayın ya da onun eşinin anne ya da babası olması gerekiyor. Bu ilişki kan, evlilik ya da evlat edinme yoluyla gerçekleşmiş olmalıdır.

Job Bank kaydı isteğe bağlı

6 Haziran 2017 sonrasında Job Bank kaydı tüm başvuranlar için isteğe bağlı olacaktır.

Sisteme başvuran ve eşik şartları yerine getiren tüm adaylar ekspres giriş sisteminde otomatik olarak havuza yerleştirilecekler.  Kanada’da bir işi olmayan veya iş aramak isteyen adaylar Job Bank sistemine kayıt yaptırabilecekler.


Murat Kandemir 5 Nisan 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder