27 Nisan 2017 Perşembe

Kanada Hükümeti Aile Sponsorluğundaki Geçici Oturum Şartını Kaldırıyor

Uzmanlara göre 2 yıllık gözetim politikası eşleri aile içi şiddete maruz bırakıyor.

Kanada’nın Liberal hükümeti önceki Muhafazakar parti hükümeti tarafından konulan aile birleşim başvurularında yeni eşlerin sponsor eden eşle birlikte en az iki sene yaşaması kuralını kaldırıyor.

Aile sponsorluğu başvurularında sahtekarlığı önlemek amacıyla Kanada dışından sponsor edilen eşe verilen şartlı göçmenlik statüsü politikası 2012 yılının Ekim ayında başlamıştı. Bu süre zarfında çeşitli eleştiriler yapılmış özellikle aile içi şiddet mağduru olan eşlerin geçici oturum sahibi olmaları yüzünden seslerini duyuramadıkları iddia edilmişti.

Eş sponsorluğunda geçici oturum verilmesinin kaldırılması Liberallerin 2015 seçimlerindeki vaatlerinden birisiydi.

Kabinenin 13 Nisan tarihinde aldığı kararın 3 Mayıs’ta Kanada resmi gazetesinde yayınlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Cuma günü federal hükümetten değişiklikle ilgili bir açıklama bekleniyor.

Muhafazakar parti politikası gereğince Kanada’ya sponsor edilen eşlere “şartlı” oturum veriliyor ve eşlerin en az iki sene birlikte yaşamaları gerekiyordu. Birlikte yaşama kuralı ihlal edildiğinde sponsor edilen eşin yasal statüsü iptal ediliyor ve ülkeden gönderiliyordu.

Dönemin göçmenlik bakanı Jason Kenney uygulamanın Kanadalılarla evlenerek Kanada’ya gelen dolandırıcıları engelleme amacını taşıdığını söylemişti. Bu uygulama aynı zamanda Kanada’ya gidebilmek için parayla yapılan evliliklere karşı bir önlem olarakta tasarlanmıştı.

Kanada’ya sponsor edilen eşe verilen geçici oturum süresince sponsor edilen eşin şiddet mağduru olması geçici oturum şartında bir muafiyet yaratıyordu. Fakat sponsor edilen ve şiddete uğrayan eşlerin bu süreci anlayamadıkları ve haklarını arayamadıkları ve aile içi şiddete maruz kalmaya devam ettikleri gözlemlendi.

Muafiyet şartını anlayanlar ise yüzyüze yapılan görüşmeler dahil olmak üzere daha travmatize edici, zor ve yıldırıcı bir süreçle karşı karşıya kaldılar.

Bu uygulamanın kaldırılmasıyla artık sponsor edilen eşe daimi oturum müsaadesi verilecek.

Murat Kandemir, 27 Nisan 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder