19 Nisan 2017 Çarşamba

Korumacılığa Dönüş: Amerikalı İşe Al Amerikan Malı Kullan

Trump Amerika’sının mottosu Trump’ın son çıkardığı başkanlık kararnamesinin de adı oldu: İşe Amerikalı Al, Amerikan Malı Kullan (Buy American Hire American). (Fotoğraf: Reuters Kevin Lamarque).

Bu yazımızda Amerikan malı kullan diyen Trump’ı eleştirmek değil bu korumacılık davranışlarının Kanada-Amerika ilişkilerine de dokunduğuna işaret etmek istedik.

Trump’ın başkan olarak seçilmesinden sonra Amerika’da bir korumacılık hakim oldu. Korumacılık politikası gütmeye çalışan Trump Meksika’da fabrikalarında araba üreten Amerikan fırmalarını gümrük vergisi koymakla tehdit etmişti.

Göçmenlik konularına da el atan Trump geçenlerde yaptığı bir açıklamayla yüksek teknoloji sektörlerinde çalışanlara özel olarak çıkarılan yabancı işçi programını da gözden geçireceklerini belirtmişti.

H-1B vize programı denen bu vize ile Amerika’nın büyük teknoloji firmaları yurtdışından işçi vizesi ile kalifiye eleman getirebiliyorlar. Trump H-1B vize programının Amerikalıları işinden ettiğine inandığını bizzat söyledi.

Program gözden geçirilirken yıllık 85 bin vize veren göçmenlik lotosunun aynen devam edeceği fakat nasıl idare edilmesi gerektiği üzerinde çalışıldığı da vurgulandı.

Başkan Obama’nın Salı günü çıkardığı kararname ABD’nin H-1B vize programının incelenmesini ve işe alımlarda Amerikalıların önce işe alınmasının sağlanmasını istiyor.

Başkanlık kararnamesi H-1B programının yürürlükten kaldırılmasını değil daha çok yabancılara verilecek vize sayısının kısıtlanmasını ve işe alımlarda Amerikalılara öncelik verilmesini mümkün hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmesini istiyor.

Konuyla ilgili çeşitli gazetlerde çıkan haberlerde Trump’ın başkan olmadan önce bir iş adamı olduğu ve kendisinin eleştirdiği vize programını kullanarak kendisine ait işyerlerinde yabancı işçi çalıştırdığı hatırlatması yapılıyor. Amerikan malı kullan diyen Trump’ta ürünlerinin çoğunu yurtdışında yaptırıyor.

Trump geçen hafta yaptığı bir açıklamada Kanada süt ürünleri sektörünün Amerikan çiftçilerinin kayıplarından sorumlu olduğunu belirtti.

ABD’de süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşları ABD başkanı Trump’a gönderdikleri bir mektupta Kanada’yı ABD’ye karşı ticari sorumlulukları yerine getirmediklerinden dolayı suçladılar.

Kanada’nın ABD büyükelçisi David MacNaughton yazdığı bir mektupta suçlamalara değindi ve Kanada süt ürünleri sektörünün ABD’deki mandıra çiftçilerinin maddi kayıplarından sorumlu olduğu iddiasını kabul etmediklerini belirtti.

Trump ABD, Kanada ve Meksika arasında yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmasına da (NAFTA) kafayı takmış durumda. NAFTA’nın kendilerine hiçbir faydası olmadığına inanan Trump NAFTA’yı ABD’nin avantajına göre değiştirmek ya da tamamen kaldırmak istiyor.

Kanada ABD ilişkileri Trump uygulamalarından ve suçlamalarından etkilenecek mi göreceğiz. Korumacılık ABD’de şaha kalkıyor.

Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı.


Murat Kandemir, 19 Nisan 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder