30 Mayıs 2017 Salı

Kanada Eyaletleri Göçmenlik Başvuruları Kabul Ediyor

Kanada eyaletleri kendi göçmenlik sistemlerini Kanada federal ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemine ayarlı hale getirdi. Kanada’nın popüler eyaletleri kendi eyalet aday programları (PNP) vasıtasıyla yeni göçmen kabul etmeye devam ediyor. Eyaletler aday olarak gösterdikleri göçmenlere eyalet aday sertifikası (nomination certificate) gönderiyor ve bu belge adaya ek 600 puan kazandırıyor.

Kanada göçmenlik, mülteciler ve vatandaşlık bakanlığı (IRCC) tarafından yayınlanan son rapora göre geçen sene kabul edilen göçmenlerin dörtte biri eyalet aday sertifikası ile Kanada’ya kabul edildi.

Kanada eyaletleri artık eskisinden daha aktif olarak göçmenlik sistemlerini işletiyorlar. Son haftalarda özellikle Ontario, Saskatchewan, Nova Scotia ve British Columbia (BC) eyaletleri ekspres giriş sistemi vastıasıyla kendi bölgelerine daha fazla göçmen almak için çok önemli adımlar attılar.  Şimdi bu eylatlerin göçmenlik adımlarını inceleyelim.

Ontario

Ontario hükümeti bu ay federal ekspres giriş sisteminde olan ve eyaletin ilgilendiği kişilere ilgi beyanı (notification of interest-NOI) göndereceklerini belirtti. İlgi beyanı alan kişiler Ontario eyaleti insan sermayesi öncelikleri göçmenlik kategorisinden (OINP) başvuru yapabiliyorlar.

İnsan sermayesi öncelikleri kategorisi (human capital priorities stream) pasif olarak işletiliyor. Yani önce başvuran önce seçilmiyor. OINP, sadece eyalette başarılı olacağını düşündüğü kişilere NOI veriyor. Diğer kriterlerle birlikte NOI almanın en önemli kriteri federal ekspres giriş sisteminde havuzunda bulunmak ve en az 400 puan (CRS) sahibi olmak.

Eğer şimdi federal ekspres giriş sistemi aday havuzunda iseniz ve CRS puanınız 400 ve üzeri ise muhtemelen size de Ontario’dan ilgi beyanı yazısı gelmiştir. Eğer böyle bir yazı almışsanız Ontario’nun online başvuru sistemine kayıt yaptırmak ve başvurunuz bitirmek için altı ayınız var. İlk kayıt yaptırdıktan sonra başvurunuzu tamamlamak için 14 gününüz var. Ontario hükümeti işlem ücreti 1.500 Kanada dolarıdır.

Saskatchewan

Saskatchewan’nın eyalet aday programının (SINP) alt kategorisi olan uluslararası nitelikli eleman (international skilled worker) göçmenlik kategorisi 16 Mayıs’ta tekrar açıldı. 600 başvuru kabul edecek olan bu program bu sene üçüncü kez açıldı. Almak istediği sayıya ulaşınca kapanacak olan alt kategorinin 2017 yılında tekrar açılacağı düşünülüyor.

Programa uygunluk kriterlerinin en önemlisi talep edilen mesleklerden birinde tecrübe sahibi olmaktır. Ayrıca eyalet içinde herhangi bir iş teklifi gerekmiyor ve gösterilecek iş tecrübesi Kanada dışında edinilmiş olabilir.

Eyaletin belirlediği talep edilen meslekler ve NOC kodları şunlardan oluşuyor: 0423 Managers in social, Community ve Correctional Services, 0513 Recreation, Sports and Fitness Program and Service Directors, 0714 Facility Operation and Maintenance Managers, 0821 Managers in Agriculture, 1252 Health Information Management Occupations, 2161 Mathematicians, Statisticians and Actuaries, 2221 Biological Technologists and Techincians, 2225 Landscape and Horticulture Technicians and Specialists, 2231 Civil Engineering Technologists and Technicians, 2232 Mechanical Engineering Technologists and Technicians, 2244 Aircraft Instrument, Electrical and Avionics Mechanics, Technicians and Inspectors, 2253 Drafting Technologists and Technicians,  2255 Technical Occupations in Geomantic and Meteorology, 7253 Gas Fitters, 7312 Heavy-duty Equipment Mechanics, 7321 Automotive Service Technicians, Truck and Bus Mechanics and Mechanical Repairers, 7332 Appliance Services and Repairer.

Nova Scotia
Nova Scotia eyalet aday programı (NSNP) Mayıs ayından beri oldukça aktif. NSNP’nin özellikle ekspres giriş Nova Scotia talep edilen meslek kategorisi (Nova Scotia Demand) oldukça popüler ve 2015’ten bu yana göçmen başvurularını kabul ediyor.

Bu kategori iki alt kategoriden (A ve B) oluşuyor. Bu alt kategorilerden birisinde (B) adaydan herhangi iş teklifi istenmiyor. Adayın son altı yıl içinde aşağıdaki Nova Scotia eyaletinin talep ettiği 16 meslekten birinde en az bir yılllık tam zamanlı iş tecrübesi (ya da buna denk yarım zamanlı iş tecrübesi süresi) göstermesi yetiyor.

Bu meslekler ve NOC kodları şunlardır. 1111 Financial Auditors and Accountants, 1114 Other financial officers,  1123 Professional occupations in advertising, marketing and public relations, 1241 Administrative assistants, 1311 Accounting and related clerks, 2131 Civil engineers, 2171 Information systems analysts and consultants, 2174 Computer programmers and interactive media development, 2281 Computer network technicians, 2282 User support technicians, 3012 Registered nurses and registered psychiatric nurses, 3233 Licensed practical nurses, 4021 College and other vocational instructors, 4211 Paralegal and related occupations, 4212 Social and community service workers, 6235 Financial sales representatives.

B kategorisi açılmasının hemen ardından kısa bir sürede geçici olarak durduruldu. Online hizmetlerde yaşanan teknik aksaklıklardan dolayı yapılan bu geçici durdurma aksaklıkların giderilmesiyle tekrar açılacak.

Nova Scotia’nın ekspres giriş sistemine ayarlı diğer bir PNP kategorisi de Nova Scotia ekspres giriş kategorisidir. Bu kategori Nova Scotia’da en az bir sene çalışmış göçmenler için tasarlanmıştır.

British Columbia
10 Mayıs’ta British Columbia Eyalet Aday Programı (BC PNP) 364 adaya eyalet aday sertifikası düzenledi. Bu sertifikaların 133 tanesi BCPNP’nin ekspres girişe ayarlı alt kategorisinden verildi. Eyalet 2017 yılında sekiz ayrı çekiliş yaptı.

Ontario gibi BC eyaleti de başvuru davetiye sistemi işletiyor fakat BC sadece kendi göçmenlik sistemine kayıtlı olan adaylara davetiye gönderiyor.

Kanada göç etmek isteyen ve eyaletlere de ayrıca başvurmak isteyen tüm adaylara verilecek altın tavsiyem şu olacaktır. Öncelike Kanada’nın federal göçmenlik sistemine kayıt olunmalıdır. Bazı eyaletler sadece federal sistemde olan ve 400 ve üzeri puanı olanlara ilgi belgesi gönderebilmekteler. Bir diğer tavsiyem de federal göçmenlik sistemine kayıt yaptırdıktan sonra diğer eyaletlerin göçmenlik sistemlerini incelemek ve varsa talep gören meslek listelerini ve varsa kabul kotalarını incelemektir.


Murat Kandemir, 30 Mayıs 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder