20 Haziran 2017 Salı

Kanada Üstün Kalifiye Yabancı İşçi Programı Tanıtıldı

Kanada başvurusu daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılacak küresel üstün kalifiye yabancı işçi programının (Global Talent Stream -GTS) detaylarını kamuoyuyla paylaştı. 12 Haziran 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren GTS programı Kanada Yabancı İşçi Programı’nın (TFWP) bir alt kolu olarak çalışacak ve bu kapsamda yapılan başvurular en çok iki hafta içinde sonuçlandırılacak.

İki alt kategorisi olacan GTS programı hızlı büyüyen firmalar ve özellikle Kanada aşırı talep gören mesleklerde çalışacak yabancı işçiler için tasarlandı.

Kanada küresel meslek becerileri stratejisinin bir parçası olarak tasarladığı GTS çalışma izni programında Kanadalı firmaların belirli mesleklerde aşırı talep ettiği yabancı işçilerin başvuruları öncelikli olarak değerlendiriliyor.

Kanada hükümeti küresel üstün kalifiye göçmenlik programını teknoloji sektörü gibi hızlı büyüyen endüstrilerde firmaların istihdam edilmek üzere acele kalifiye eleman ihtiyacının Kanada içinde karşılayamaması durumunda yurtdışından getirebilmelerine imkan verecek şekilde oluşturdu.

GTS programında LMIA (İşgücü Pazarı Etki Değerlendirmesi Raporu) belgesi ve çalışma izni başvuru işlem süresi toplamda 10 gün olarak belirlendi. LMIA belgesini bir işveren hükümete aradığı işçiyi Kanada’da bulamadığını ispat etmek için kullanıyor. İşveren tarafından LMIA alındıktan sonra firmanın Kanada’ya getirmek istediği yabancı işçi çalışma izni başvurusu yapabiliyor.

Sadece Kanada dışından işçi getirme hakkı sahibi firmalar talep ettikleri yabancı işçileri GTS programı sayesinde ülkeye getirebiliyorlar. GTS pilot programı ilk iki sene uygulamada kalacak ve İstihdam ve Sosyal Gelişim Bakanlığı (ESDC) tarafından yönetilecek.

GTS programını iki alt kategorisi bulunuyor.

A-Kategorisi: Hızlı büyüyen ve daha fazla büyümek için yabancı nitelikli işçiye ihtiyacı olan firmalar; ve
B-Kategorisi: Eksikliği hissedilen meslekler listesinde bulunan işleri yapan yüksek kalifiye işçiye ihtiyacı olan firmalar.

Bu iki kategoride bahsedilen firmalar Kanada’da istihdam yaratılmasında etkin olan firmalardır. Herhangi bir sektörde hizmet veren firmalar belirli partnerlerin olumlu görüşleri ışığında A kategorisinde hızlı büyüyen firma olarak tanımlanabilirler. Aşağıdaki organizasyonlar 12 Haziran itibariyle GTS’nin görüş bildirecek partner organizasyonlarıdır.

Atlantic Canada Opportunities Agency,
BC Tech Association,
Business Development Bank of Canada,
Communitech Corporation,
Council of Canadian Innovators,
Federal Economic Development Agency for Southern Ontario
Global Affairs Canada’s Trade Commissioner Service
ICT Manitoba (ICTAM)
Innovation, Science and Economic Development Canada -Accelerated Growth Service
MaRS Discovery District
National Research Council -Industrial Research Assistance Program
Ontario Ministry of Citizenship and Immigration
Ontairo Ministry of Economic Growth and Development
VENN Innovation

A kategorisi için istenecek diğer şartlar ise şöyle. Şirketin büyümek için özel ve yüksek nitelikli işçiye ihtiyacının olması ve işe alması gerekliliği ispatlanmalıdır. Endüstride ileri seviyede bilgi sahibi olan, ilgili mesleki kalifikasyona sahip olan ve/veya en az beş yıllık uzman iş tecrübesi sahibi kişiler programa başvurmak için uygun olacaklardır. Buna ek olarak alınması istenen yabancı işçiye ödenecek ücrette genellikle yılda 80.000 Kanada doları ya da daha yüksek olmalıdır.

Meslek Listesi
Global Talent meslekler listesinde bulunan yüksek nitelikli meslekleri icra edenlere ihtiyacı olduğunu kanıtlayan ve bunlara yüksek ücret ödeyeceğini kanıtlayan firmalar B kategorisine girerler.

Aşağıdaki meslekler halihazırda Kanada’da aşırı talep edilen meslekler olarak sıralanmıştır. Bu liste işgücü pazarı uzmanları, ilgili paydaşlar ve ESDC danışmanlığında oluşturulmuş olup periodik olarak güncellenecektir.

Meslekler ve Ulusal Meslek Sınıflandırması Kodları (NOC) şöyledir.

0213                   Computer and information systems managers,
2147                   Computer engineers,
2171                   Information systems analysts and consultants,
2172                   Database analysts and data administrators
2173                   Software engineers and designers
2174                   Computer programmers and interactive media developers
2175                   Web designers and developers
2241                   Electrical and electronics engineering technologists and technicians
2283                   Information systems testing technicians
5241                   Digital media and design

Çalışma izni muafiyetleri
12 Haziran itibariyle iki adet çalışma izni muafiyeti yürürlüğe kondu. NOC listesinde beceri tipi 0 veya A mesleklerde çalışanlar lisans derecesi veren bir eğitim kurumunda ya da bağlantılı bir araştırma kurumunda herhangi bir araştırma projesinde yer almak üzere Kanada’ya herhangi bir çalışma izni olmaksızın altı aylık dönem için 15 gün ve bir yılllık dönem için 30 gün kalmak için giriş yapabilirler.


Murat Kandemir, 20 Haziran 2017 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder