26 Haziran 2017 Pazartesi

Kanada’da Kayıt Yaptırdığınız Özel Okul Kabusunuz Olmasın

Kanada’ya her sene binlerce yabancı öğrenci okumaya gelmektedir. Bu öğrencilerin bazıları eğitimleri bittikten sonra ülkelerine dönerken bir çoğu Kanada’da mezun olduktan sonra çalışma izni alıp Kanada göçmenlik başvurusu yapmak istemektedirler.

Toronto’de yeni evli birinin özel bir koleje kayıt yaptırması ve mezun olması sonrası çalışma izni alması yerine hakkında sınır dışı edilme işleminin başlaması 26 Haziran tarihinde CBC habere konu oldu.

Mezun olduktan sonra çalışma iznine başvuran Yescenya Bigford’a çalışma izni verilmesi yerine ülkeyi derhal terketmesi istendi.

Kanada’da okuyan fakat sonra kalmayı düşünen yabancı öğrenciler mezun olduktan sonra çalışma iznine başvuruyorlar. Mezuniyet sonrası çalışma izni (PGWP) öğrencilere hem okudukları alanda çalışma şansı veriyor hem de göçmenlik başvurularında adaya ek puan kazandırıyor.

Okulunu bitiren Yescenya bütün yüksek okulların PGWP programına uygun olmadıklarını öğrendi.

Okulun adı Anderson College of Health, Business and Technology. Yescenya bu okulda iki sebepten ötürü okumak istedi. Birincisi kendisinin medikal labarotuar teknisyenliği alanında tecrübesi vardı ve ikincisi de okul sonunda çalışma izni başvurusu yaparak Kanada’da kalmak istemişti.

CBC habere göre Kanada sınır güvenliği teşkilatı (CBSA) görevlisi Yescenya’ya Andersen Koleji mezunlarının çalışma izni programına uygun olmadıklarını söyledi. Bu durumda Yescenya’ya iki seçenek sunuldu. Kanada’yı ya derhal terkedecek ya da bir hafta içinde terkedecek.

Ontario’daki bazı kariyer okulları uluslararası öğrencilerin mezuniyet sonrasında Kanada içinde kalıp çalışabilecekleri hakkında yanıltıcı haberler yapıyorlar. Özel ve lisans derecesi vermeyen okullar federal hükümetin PGWP programıına uygun olmamaktadır. Ama bu okullardan mezun bazı öğrencilere çalışma izni verildiği de görülmektedir. Bu yüzden bu konu hala net değil. Örneğin bazı Anderson College mezunlarına yanlışlıkla çalışma izni verilmiş.

Kanada’da birçok yabancı öğrenci okuyor ve özel okullarda okuyanların çoğu benzer problemlerle karşılaşıyor.

Kanada’da yüksek okulda en az bir yıllık program okuyan kişilerin yanlarında bulunan eşlerine çalışma izni veriliyor ve varsa çocukları da liseye kadar devlet okullarında ücretsiz olarak okuyabiliyorlar. Fakat özel okullarda okumak için öğrenci vizesi ile ülkeye gelenlerin eşlerine çalışma izni ve çocuklarına da devlet okullarına gitmeleri için okuma izni verilmiyor.

Okulların kendi internet sitesinde Kanada göçmenlik sitesine referans verilmeli ve öğrencilere çalışma izni koşulları anlatılmalıdır. Oysa bazı özel yüksek okulların internet sitelerinde öğrencilerin mezun olduktan sonra çalışma izni alabileceklerine dair imalarda bulunuluyor.

Özel okulların internet sitelerinde “Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler eğitim süresi sonrasında otomatik olarak çalışma iznine başvurabilirler” benzeri ifadeler yer alıyor. Benzer ifadeler öğrencilerin eğitim almaları sonrasında rahatlıkla çalışma izni alabileceklerini düşünmelerine sebep oluyor.

Bilindiği gibi özel okullar da Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından tanınan (designated learning institution-DLO) okullardan sayılıyor ve bu okullarda okumak isteyen yabancı öğrencilere okuma izni veriliyor. Yabancı öğrenci okulun DLO numarası olmasını mezun olduktan sonra çalışma izninin de sorunsuz olarak verileceği gibi anlıyor. Okuma izni düzenlenen özel okullarda okuyan öğrencilere mezun olduktan sonra çalışma izni verilmemesi oldukça şaşırtıcı.

Kanada göçmenlik bakanlığı tarafından akredite olan özel ve devlet okullarının bir listesi (DLO list) varken PGWP programına uygun okulların bir listesi yok.

Göçmenlik bakanlığının internet adresinde “PGWP programı kamu yüksek okulların, aynı kurallarla yönetilen ve lisans derecesi veren özel eğitim kurumların ve özel yüksek okulların ve bazı Kebek kurumlarının mezunlarına açıktır” deniliyor.

Bakanlığın internet adresinde kullanılan dil ve bazı kariyer kolejlerin mezunlarına çalışma izni verilmesi herkesin kafasını karıştırıyor.

Eğitiminiz sonrasında Kanada’da kalmayı ve çalışma izni almayı düşünüyorsanız seçeceğiniz okula dikkat edin. Eğer özel bir yüksek okulda (private college) okuyacaksanız alacağınız eğitim sonrası PGWP’ye uygun olup olmadığınızı mutlaka araştırın. Çalışma iznim ille garanti olsun istiyorsanız o zaman devlet okullarından (community college) şaşmayın derim.

Yoksa Kanada’ya okumaya gittiğiniz özel kolej kabusunuz olmasın.


Murat Kandemir, 26 Haziran 2017  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder