27 Temmuz 2017 Perşembe

2017’nin İkinci Çeyreğinde Kanada Ekspres Giriş Sayılarında Rekor

2017 yılı istatistiksel olarak en büyük Kanada ekspres giriş göçmenlik sistemi rakamlarına şahit olsa da 2017’nin ikinci çeyreği Kanada göçmeni olarak seçilenlere en çok davetiye (ITA) gönderildiği dönem olarak göze çarptı. Bu artışla birlikte 2017 yılı aynı zamanda minimum kabul puanının (CRS) en düştüğü yıl oldu.

Buna ek olarak 2017 yılı bahar ve yaz dönemi Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) tarafından ekspres giriş sisteminde yeni fırsatların da oluşturulduğu yıl oldu. IRCC aynı zamanda bazı özel programlarla kabul edilecek göçmen adaylarının kabul edileceği yeni stratejiler de tasarladı.

İlk yarıda görülen sistemdeki tüm bu yenilikler adaylara düzenlenen ITA sayısında artış ve minimum kabul puanlarının düşüş yarattı.

Nisan Mayıs ve Haziran oldukça hareketli geçti. 2017’nin ikinci çeyreğinde toplamda 26.653 ITA düzenlendi. Bu sayı ilk çeyrekte 24.632 iken 2016’nın aynı döneminde ise sadece 13.202 adetti. Son üç yıl göz önüne alındığında bu artış net olarak görülebilir. 2015 ve 2016 yıllarının ilk çeyreğinde düzenlenen ITA sayısı sırasıyla 5.821 ve 6.077.

2017’nin ilk çeyreğinde toplamda dokuz çekiliş yapıldı ve çekilişlerde en düşük CRS puanı görüldü. Nisan ve Haziran ayları arasındaki çekilişlerde düzenlenen ITA sayısının artması CRS puanını oldukça düşürdü. Bu dönemde CRS puanı en düşük seviye olan 413’ü gördü.

Havuza yerleşen ve minimum gerekli puan seviyesinin aldında puanı olan birçok aday puanlarını yükseltip ITA alabildiler. 2016 yılında ITA alan adayların yüzde 55’inin CRS puanlarının 450’nin altında olduğu görüldü.

2016’dan bu yana yapılan yeni değişikliklerle birlikte artık Kanada’da kardeşi olanlar ya da Fransızca dil bilgisi olanlara ek puanlar verilmeye başlandı.

CRS puanını arttıracak en önemli faktörlerden birisi de 600 puan değerindeki eyalet aday sertifikasıdır. Şu an 440 civarında seyreden kabul puanı olan ekspres giriş sisteminde normalde ancak 200 puan alabilecek bir aday eyalet sertifikası alması durumunda toplamda 800 puana ulaşabiliyor.

Kanada eyaletlerinin çoğu işlettikleri eyalet aday programlarının (PNP) bir kısmını federal ekspres giriş havuzundan aday seçmek için kullanıyorlar. 2017 yılında eyaletlerin ekspres giriş havuzundan daha fazla aday seçeceklerini söyleyebiliriz.

Federal hükümet ekspres giriş sistemini Kanada’nın göçmen kabul eden ana göçmenlik sistemi haline getirdi ve bu arada eyaletlerin çoğu ekspres giriş sistemine uyumlu kendi eyalet göçmenlik sistemlerini geliştirdi. Bu sistemde eyaletler istedikleri kişilere niyet beyanı gönderiyorlar ve kabul halinde adaya 600 puan edecek eyalet aday sertifikası düzenliyorlar.

Ontario, Nova Scotia, Saskatchewan ve British Columbia eyaletleri bu konuda öncü eyaletler olarak göze çarpıyor. Bu eyaletlerin ekspres giriş sistemine uyumlu geliştirilmiş PNP programları diğerlerine göre oldukça aktif olarak işletiliyor.

31 Mayıs’ta CRS puanı en düşük seviye olan 413’ü gördü. Sonrasında yapılan çekilişler IRCC’nin yeni uygulamaya koyduğu çeşitli ek puanların verildiği döneme denk geldi. Normalde iki haftada bir yapılan çekilişler birkaç defa ayda sadece bir kez yapıldı. Hem yeni puanların verilmesi hem de çekilişlerin birkaç kez ayda bir yapılması CRS puanlarının geçici bir süre yükselmesine sebep oldu.

Önümüzdeki dönemde daha fazla eyaletin ekspres giriş sistemiyle daha inovatif yollarla işbirliği yapacağını ve her çekilişte seçilecek aday sayısınn artacağını tahmin edebiliriz. Artık daha fazla adayın seçileceğide göz önüne alınırsa çok farklı geçmişi olan ve farklı meslek sahibi yabancı göçmen adaylarının bu sistemden çok yarar göreceğini söylemek mümkün.


Murat Kandemir, 27 Temmuz 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder